Pomazánka z kozieho syra a sušených paradajok

Raňajky, Recepty

Pomazánka z kozieho syra a sušených paradajok, ktorá sa zje vyslovene do 5 minút. Urobte rovno radšej dvojitú dávku.

Minulý týždeň sme sa stretli s pár blízkymi kamráti, že ideme olsavovať. Sľúbila som všetkým, že si beriem na starosti catering (taká som dobrá kamarátka). No nemala som vôbec čas to premyslieť. A tak som zrazu stála v obchode s prázdnym košíkom a nevedela som, čo vlastne pripravím. Nechcela som si spraviť hanbu a zároveň som chcela, aby to bolo niečo špeciálne. Tak som si pristavila košík a vygúglila som si „easy appetizers“ – a medzi záplavou všelijakých kreácií mi udrelo do oka – pomazánka z kozieho syra a sušených paradajok.

Viac mi nebolo treba, mobil som hodila do vrecka, inšpirácia ma kopla a nemala som čas študovať recept. Nakúpila som si a išla som domov skúšať. Vyšlo to na prvý krát! Chutila mi extrémne, no ešte ma čakal krst ohňom v podobe úprimných kamarátov. Poznáte to, keď len tak tŕpnete, čo kto na to povie. Pomazánka z kozieho syra bol však veľký hit! Zjedlo sa to za 5 minút, každý sa pýtal, či ešte nemáme a prikázali mi na Slivestra pripraviť „za vajgel“. Tak už sa teším.

Mám tu aj tipy a triky na prípravu tejto dobrotky. Najprv suroviny – sušené paradajky kupujem zásadne v Lidli, v sáčku, nie v oleji. Tie olejové sú väćšinou naložené v slnečnicovom, alebo inom lacnom oleji a ja preferujem olivový. Takže kupujem bez oleja a do receptu si pridám lyžičku oliváču. Kozí syr – tiež najlepší cenovo asi v Lidli, hľadajte také dve ruličky v plastovom priesvitnom obale, ten som použila ja. Myslím, že by to fungovalo aj napríklad s Lučinou (koziou), prípadne ak neľúbite kozí syr, aj s obyčajnou. No a do tretice, biely jogurt – ten som použila na rozriedenie pomazánky, aby nebola taká hutná, preto zvoľte taký redší jogurt. Pomazánka v chladničke aj tak stuhne, no aspoň sa dá natierať a nie je ako kameň. So soľou šetrite – kozí syr aj paradajky sú dosť slané tak naozaj iba štipku, prípadne vynechajte.

pomazánka z kozieho syra

A na záver už len odporúčanie na to, s čím podávať takúto nátierku (alebo akúkoľvek inú nátierku). Ak robíte pohostenie pre ľudí, ktorým nezáleží na sacahridoch, čerstvá bagetka je jasná voľba. No budú im určite chutiť aj nízkosacharidové možnosti, ako napríklad semienkové krekry, krekry so sušenými paradajkami, sezamové tyčinky, či knäckerbrot bez múky. Podávajte s pažítkou a plátkom prosciutta. Mňam.


Budeme potrebovať:

  • 200g mäkkého kozieho syra
  • 10 sušených paradajok
  • 3-4 PL bieleho jogurtu (redšieho, 3%)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL olivového oleja (ak máte sušené paradajky v oleji, vynechajte)
  • štipka soli a čierneho korenia
  • pol ČL sušenej bazalky

Postup:

  1. Do výkonného mixéra dáme sušené paradajky, jogurt, cesnak, olivový olej a kozí syr . Vymixujeme do hladka.
  2. Môžeme nechať zatuhnúť v chladničke na 30 minút, alebo podávame ihneď.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.