Rýchly a dobrý dezert, ktorý ohúri. To je tiramisu bez cukru v poháriku.
Asi nie je nikto, kto by neochutnal ešte nikdy tiramisu. Väčšinou aj ľudia, ktorí kávu nepijú, majú radi tiramisu. A to je už čo povedať. Najlepšie tiramisu aké som kedy jedla, bolo v jednej talianskej reštaurácii v Bratislave a odvtedy na to nemôžem zabudnúť. Našťastie sa ten šéfkuchár podelil o svoj recept a keď som také poctivé tiramisu urobila, zmizlo doma do 3 hodín.
Dve dôležité veci – do klasického krému na tiramisu nejde šľahačka – to je ako spraviť carbonara so smotanou, haha. Klasický krém pozostáva zo surových žĺtok, cukru a mascarpone. A druhá – Amaretto v káve naozaj urobí rozdiel v chuti.
Ale toto je tiramisu cukru a bez múky. Piškótky sú tým pádom mimo a aj krém s cukrom. Tento recept je prispôsobený tak, aby ho mohli papať všetci, aj ľudia, ktorí nemôžu surové vajíčka. Ale nebojte sa, nie je o nič horší. Ešte som ho vylepšila o Powerlogy nugát, mňam!
Piškótové cesto som si jednoducho uľahčila – pripravila som si ho mikrovlnke! Je to môj obľúbený mugcake recept, ktorý je vláčny a nevysušený. Samozrejme si ho môžete aj upiecť v rúre (napríklad v muffinkovej forme), len potom treba rátať s dlhším časom, aspoň 20 minút.
Tiramisu je najlepšie po chvíľke v chladničke, dobre vychladené. A vďaka tomu že tiramisu bez cukru je v poháriku, nie je žiaden problém si ho zbaliť na desiatu do práce, či do školy. Alebo keď nezvládnete zjesť celú porciu, tak jednoducho zavriete a odložíte na neskôr. Tak čo, vyskúšate tento jednoduchý kávičkový dezert?
Na 2 porcie budeme potrebovať:
1 mugcake (rozkrájaný na 4 časti):
- 1 PL kokosovej múky
- 1 PL bieleho jogurtu (3,7%)
- 1 vajíčko
- štipka prášku do pečiva
- pár kvapiek vanilkového extraktu
- 1/2 PL kokosového oleja
Krém:
- 150g mascarpone
- 100 ml šľahačkovej smotany (33%)
- stévia alebo med podľa chuti
Ostatné:
- 4 ČL Powerlogy nugátu (možné vynechať)
- kakao
- 1 silné espressso z Powerlogy kávičky a 1 PL amaretta (možno vynechať)
Postup:
- Pripravíme si mugcake. V hrnčeku zmiešame vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt do hladkej konzistencie. Pridáme kokosovú múku a prášok do pečiva. Premiešame. Ohrievame v mikrovlnke cca 2 minúty. Koláčik je hotový, keď je tuhý a dá sa ľahko vyklopiť. Ak sa nedá ľahko vyklopiť, ešte ohrievame v mikrovlnke. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si krém. Mascarpone a šľahačku vyšľaháme do tuha, prípadne pridáme sladidlo podľa chuti.
- Mugcake rozkrojíme na 4 časti a každú poriadne namočíme v uvarenej káve.
- Zložíme pohárik – cesto v káve, lyžička nugátu, krém, cesto v káve, lyžička nugátu a krém.
- Vrch posypeme kakaom cez sitko. Podávame vychladené.