Ak chcete zaujať deti a zároveň im dopriať poriadnu dávku zdravia, vyskúšajte tento zelený mugcake bez múky s čoko kúskami. Budú nadšené!
Mugcakes, alebo teda koláčiky z hrnčeka, sú veľmi populárne. Pravdepodobne preto, že na ich prípravu vám naozaj postačí len hrnček a pár surovín. Ak použijete mikrovlnku, sú hotové skutočne do troch minút. Dajú sa však piecť aj v rúre (odskúšané), len nie v hrnčeku a potrvá to trošku dlhšie, cca 20 minút. 🙂
Ja osobne som ich veľký fanúšik a preto som mugcake bez múky už skúšala v rôznej podobe: malinový s kokosom, brownie, čučoriedkovo-makový… Ak už máte dobrý základ na cesto, ktoré sa nevysuší a je krásne vláčne, potom sa kreativite medze nekladú. Tak to bolo aj s týmto zeleným koláčikom.
Tajná zelená ingrediencia je spirulina prášok vmiešaný do cesta. Spirulina je riasa, ktorá je nabitá látkami prospešnými pre vývoj a zdravie organizmu tým, že má pomerne vysoké zastúpenie bielkovín, železa či vitamínu B12. Samozrejme, pre pocítenie jej super účinkov by ste ju asi museli užívať dlhšie a viac ako pol lyžičky v koláči. 🙂 Máte s užívaním spiruliny skúsenosti?
V každom prípade extra dávka vitamínov v podobe trošky spiruliny neuškodí. Iba pekne zafarbí. 🙂 Dajte teda zelenú tomuto zelenému mugcake-u. Polejte si ho čokoládou, orechovým maslom, šľahačkou, alebo čímkoľvek, čo máte radi. Dobrú chuť vám prajem!
Na 1 mugcake potrebujeme:
- 1 PL kokosovej múky
- 1/4 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL spiruliny
- 1 vajíčko
- 2 PL bieleho jogurtu (redšieho)
- 1 štvorček vysokopercentnej čokolády
TIP: Pokojne vmiešajte do cesta sezónne, či mrazené ovocie. Napríklad čučoriedky.
Postup:
1. V hrnčeku si zmiešame všetky suroviny (najprv suché, potom primiešame vajíčko a jogurt).
2. Čokoládu nakrájame na menšie kúsky a vmiešame do cesta.
3. V mikrovlnke zohrievame asi 2-3 minúty, pokiaľ vrch koláčika nie je dosť pevný.
4. Vyklopíme a dozdobíme, čím chceme.