Lahodný citrónový krém – lemon curd bez cukru. Letný hit, ktorý musíte vyskúšať!
Ani sa nenazdáme a všetko sa to akosi prehupne do leta. Pravdepodobne budem musieť zabudnúť na dovolenku pri mori s koktejlom v ruke. Čo je škoda, ale našťastie ja rada trávim čas doma, či v prírode. Preto zrejme strávime celé leto na Adamovej chate. A budem piecť. No čo je lepšie? 🙂
K letu bezpochyby patria citrónové veci – limonády, koláče.. Ja osobne nie som veľký fanúšik citrónových vecí…Priznávam 🙂 ale Adam to miluje a tak mu rada vždy niečo pripravím. Najlepšie niečo, čo si môže dať každý deň do jogurtu – lemon curd bez cukru.
Dnes to tu patrí tomuto receptu na dokonalý lemon curd bez cukru – jemný citrónový krém. Hodí sa skvelo do do koláčov, či jogurtu, na palacinky, do kaše… A áno, dá sa spraviť úplne bez sladidiel. Všetky recepty na internete používajú aspoň nejaké sladidlo, či cukor, ale chcela som vyskúšať, či štruktúra bude taká ako má byť aj bez cukru. A veru že to vyšlo. Je to však recept, kde odporučím aspoň kvapku stévie (alebo iného sladidla), aby ste dostali tú pravú lemon curd-ovú chuť. Ak si však idete kyslé, pokojne nepridajte nič.
Ešte k tomu množstvu – z tohto množstva mi vyšlo tak akurát na jednu tortu, ale ak si chcete odložiť do pohárika a mať to po ruke pár dní, zdvoj- či ztrojnásobte množstvo surovín. Viete, že ja radšej robím všetko v malom, na ochutnanie a až potom som ochotná obetovať viac surovín, hlavne pri nových receptoch 🙂 lebo nie je nič horšie ako vyhodiť celú várku a zbytočne tak prispievať k foodwaste.
Na cca 3 PL krému budeme potrebovať:
30g masla
30 ml citrónovej šťavy
1 žĺtko
sladidlo podľa chuti
Postup:
1. Nad parou roztopte maslo.
2. Odstráňte z plameňa, pridajte citrónovú šťavu a žĺtko (plus prípadne sladidlo) a dobre premiešajte.
3. Znovu dajte nad paru a na miernom plameni miešajte do zhustnutia (pudingovej konzistencie) asi 5-6 minút.
4. Hotovoo! AK robíte väčšie množstvo, prelejte do vzduchotesného pohárika, necahjte vychladnúť a skladujte v chladničke najviac 4 týždne.