Takmer v každej rodine sa traduje recept na bryndzovú pomazánku. Ak je vaša rodina výnimkou a recept nemáte, naša domáca bryndzová pomazánka vás zachráni.
Bryndzu každý Slovák buď miluje, aleb nenávidí a neexistuje nič medzi tým. Ja sa radím do tej prvej skupiny. Krátke googlenie na Wikipedii mi povedalo, že bryndza sa vraj začala vyrábať na Slovensku už v 15. storočí. Dnes spolu s parenicou patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a má štatút chráneného výrobku. Toľko k bryndzovému vzdelávaciemu okienku. 🙂
Bryndzové halušky sú klasika, ale ja ju mám najradšej len tak na chlebík. A keďže krájať si ju na chlieb nie je zrovna praktické, domáca bryndzová pomazánka je môj obľúbený spôsob jedenia bryndze.
Odporúčam si ju vychutnať s nízkosacharidovým chlebíkom len tak na večeru, či raňajky. Alebo ju naservírujte návšteve na siemiačkových krekroch. Aj keď potom riskujete, že návštevy sa tak ľahko nezbavíte. Minimálne pokým sa všetko nezje. 🙂
Budeme potrebovať:
- 200g čerstvej bryndze
- 30g masla (mäkké)
- 50g nátierkového syru (napr. Philadelphia)
- čerstvá petržlenová vňať
- 1/2 ČL mletej sladkej červenej papriky
Postup:
- Všetky suroviny okrem čerstvej vňaťky dáme do jednej misy a ručným šľahačom rozšľaháme, kým sa všetky suroviny neprepoja.
- Pridáme čerstvú nasekanú vňaťku a premiešame.
- Zachladíme a podávame.