Výborný perkelt s haluškami

Hlavné jedlá, Recepty

Jedna z najobľúbenejších slovenských klasík v nízkosacharidovej verzii.

Tento týžden máme v hlavnej úlohe perkelt alebo aj takzvané kura na paprike, ku ktorému sme priložili halušky. Samozrejme sa nemusíte ničoho báť, v tomto recepte nenájdete žiadne pridané sacharidy, keďže aj halušky sme ukuchtili v nízkosacharidovej verzii.

Neviem teda, ako to máte vy, ale pre mňa je perkelt kráľom (skoro) všetkých jedál. Nielenže milujem ako chutí, ale takisto sa mi úzko spája s domovom. Milovala som ho už od malička. Vždy, keď po dlhom čase prídem na návštevu k mojim rodičom a otvorím vchodové dvere, privíta má tá špecifická vôňa perkeltu, a vtedy viem, že je čas vyložiť si nohy a užívať si pohodlie domova.

kurací perkelt

Najprv som sa obávala, že toto jedlo budem musieť zo svojho jedálnička na diéte vylúčiť, ale nám sa ho podarilo pripraviť v nízkosacharidovej podobe. Musím priznať, že je takmer na nerozoznanie od toho od maminy :).

Pri varení halušiek je dôležité dať si pozor a nevložiť ich do hrnca všetky naraz , ale cesto rozdeliť na 2 až 3 časti a uvariť ich v hrnci po častiach, aby sme predišli ich zlepeniu v hrnci.

Na prípravu pareného karfiolu nepotrebujete parný hrniec, stačí si dať do hrnca s hlbším dnom zovrieť vodu, nakrájaný karfiol vložiť do sitka (na cestoviny) a vložiť do hrnca, aby sa sitko nedotýkalo vody.


Na 4 porcie budeme potrebovať:

Mäso

  • 500g kuracích pŕs
  • 3 PL sladkej papriky
  • 3 väčšie cibule
  • 300 ml 33% šľahačky
  • 1 PL mandľovej múky (na zahustenie)
  • ½ PL soľ, 1 ČL čierne korenie
  • maslo

Halušky

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 150g mandľovej múky
  • 1 PL psyllia
  • 3 vajíčka
  • 2 ČL soli
  • ½ ČL čierneho korenia

Postup:

Mäsko

  1. Vo väčšom hrnci si roztopíme maslo, a keď nám začne bublať, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku.
  2. Keď cibuľa začne chytať sklovitú formu pridáme 1 PL sladkej červenej papriky. Cibuľu premiešame a hneď pridáme kuracie prsia nakrájané na vačšie kocky a restujeme asi 2 minútky.
  3. Mäsko podlejeme vriacou vodou, pridáme soľ a korenie a necháme pod pokrievkou dusiť na miernom plameni asi 30 minút. Občas premiešame.
  4. Po 30 minútach skontrolujeme, či je mäso mäkké a ak áno, pripravíme si omáčku. V stredne veľkej miske si zmiešame smotanu a mandľovú múku a vlejeme do hrnca k mäsu. Do hrnca pridáme zvyšné 2 PL červenej papriky a znovu celé premiešame.
  5. Varíme približne ďalších 5-10 minút. Mäsko dochutíme podľa potreby soľou a korením.

Halušky

  1. Karfiol nakrájame na menšie kúsky a varíme na pare asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Vychladnutý karfiol popučíme a zmiešame s ostatnými ingredienciami až nám vznikne hutná hmota, pripomínajúca klasické cesto.
  3. Ak je cesto príliš riedke, pridáme manďlovú múku alebo psyllium.
  4. Do vačšieho hrnca dáme zovrieť osolenú vodu.
  5. Na krájaciu dosku si odoberieme časť cesta a nožom narezávame kúsky v tvare halušiek, ktoré následne vložíme do vriacej vody. Halušky je lepšie robiť po častiach, aby sa nám v hrnci nezlepili. Keď halušky vyplávajú na povrch, necháme ich vo vode ešte približne minútu a potom hneď vyberieme a dáme na tanier.
kurací perkelt

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.