Jedna z najobľúbenejších slovenských klasík v nízkosacharidovej verzii.
Tento týžden máme v hlavnej úlohe perkelt alebo aj takzvané kura na paprike, ku ktorému sme priložili halušky. Samozrejme sa nemusíte ničoho báť, v tomto recepte nenájdete žiadne pridané sacharidy, keďže aj halušky sme ukuchtili v nízkosacharidovej verzii.
Neviem teda, ako to máte vy, ale pre mňa je perkelt kráľom (skoro) všetkých jedál. Nielenže milujem ako chutí, ale takisto sa mi úzko spája s domovom. Milovala som ho už od malička. Vždy, keď po dlhom čase prídem na návštevu k mojim rodičom a otvorím vchodové dvere, privíta má tá špecifická vôňa perkeltu, a vtedy viem, že je čas vyložiť si nohy a užívať si pohodlie domova.
Najprv som sa obávala, že toto jedlo budem musieť zo svojho jedálnička na diéte vylúčiť, ale nám sa ho podarilo pripraviť v nízkosacharidovej podobe. Musím priznať, že je takmer na nerozoznanie od toho od maminy :).
Pri varení halušiek je dôležité dať si pozor a nevložiť ich do hrnca všetky naraz , ale cesto rozdeliť na 2 až 3 časti a uvariť ich v hrnci po častiach, aby sme predišli ich zlepeniu v hrnci.
Na prípravu pareného karfiolu nepotrebujete parný hrniec, stačí si dať do hrnca s hlbším dnom zovrieť vodu, nakrájaný karfiol vložiť do sitka (na cestoviny) a vložiť do hrnca, aby sa sitko nedotýkalo vody.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Mäso
- 500g kuracích pŕs
- 3 PL sladkej papriky
- 3 väčšie cibule
- 300 ml 33% šľahačky
- 1 PL mandľovej múky (na zahustenie)
- ½ PL soľ, 1 ČL čierne korenie
- maslo
Halušky
- 1 stredne veľký karfiol
- 150g mandľovej múky
- 1 PL psyllia
- 3 vajíčka
- 2 ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
Postup:
Mäsko
- Vo väčšom hrnci si roztopíme maslo, a keď nám začne bublať, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku.
- Keď cibuľa začne chytať sklovitú formu pridáme 1 PL sladkej červenej papriky. Cibuľu premiešame a hneď pridáme kuracie prsia nakrájané na vačšie kocky a restujeme asi 2 minútky.
- Mäsko podlejeme vriacou vodou, pridáme soľ a korenie a necháme pod pokrievkou dusiť na miernom plameni asi 30 minút. Občas premiešame.
- Po 30 minútach skontrolujeme, či je mäso mäkké a ak áno, pripravíme si omáčku. V stredne veľkej miske si zmiešame smotanu a mandľovú múku a vlejeme do hrnca k mäsu. Do hrnca pridáme zvyšné 2 PL červenej papriky a znovu celé premiešame.
- Varíme približne ďalších 5-10 minút. Mäsko dochutíme podľa potreby soľou a korením.
Halušky
- Karfiol nakrájame na menšie kúsky a varíme na pare asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Vychladnutý karfiol popučíme a zmiešame s ostatnými ingredienciami až nám vznikne hutná hmota, pripomínajúca klasické cesto.
- Ak je cesto príliš riedke, pridáme manďlovú múku alebo psyllium.
- Do vačšieho hrnca dáme zovrieť osolenú vodu.
- Na krájaciu dosku si odoberieme časť cesta a nožom narezávame kúsky v tvare halušiek, ktoré následne vložíme do vriacej vody. Halušky je lepšie robiť po častiach, aby sa nám v hrnci nezlepili. Keď halušky vyplávajú na povrch, necháme ich vo vode ešte približne minútu a potom hneď vyberieme a dáme na tanier.