Semienkový domáci knäckerbrot bez múky

Raňajky, Recepty

Chrumkavý domáci knäckerbrot bez múky je idéalnou náhradou toho kupovaného. Dokonca je vegánsky – bez vajec, bez mlieka a dokonca aj bez orechov.

Keď som žila v Dánsku, milovala som knäckerbrot – mali tam také semienkové a rada som si ich dávala na raňajky. No väčšinou okrem semienok obsahovali všeličo iné, aj múku, aj éčka… Tak som pripravila náhradu – tento domáci knäckerbrot je bez múky, vajec, mlieka, orechov… Je jednoducho semienkový.

domáci knäckerbrot

Ak zbožňujete pomazánky, no doteraz ste nevedeli, na čo si ich natrieť, spravte si domáci knäckerbrot. Je to ideálny snack a jedlo so sebou, do práce, deťom na desiatu, na túru aj na pohostenie pre celú rodinu, či kamarátov. Dá sa akokoľvek ochutiť tak, ako vám to vyhovuje.

domáci knäckerbrot

Takto, začnem hneď s tým, že toto v podstate ani nie je recept. Môže tam ísť totiž čokoľvek. Teda akékoľvek semienka. Jediné, čo je dôležité, je zachovať pomer 1:1 s vodou a teda na jeden hrnček vody – jeden hrnček plný rôznych semienok. Je to naozaj jednoduché a následne je na vás, s čím si ho ochutíte. Ak chcete neutrálny, stačí soľ a korenie. Ak máte radi štipľavé, pridajte čili, a tak ďalej. Dôležitým krokom je „nakrojenie“ špachtľou ešte pred pečením (jednoducho prejdite po zmesi na plechu v takých líniách, aké veľké knäckerbroty chcete). Ak tento krok vynecháte, je dosť možné, že po upečení nepôjdu dobre rozkrojiť a budú sa mrviť a lámať.

domáci knäckerbrot

Servírovať ich môžete napríklad s pomazánkou z kozieho syra, tuniakovým, či vajíčkovým šalátom, bryndzovou pomazánkou, či s čerstvým maslom a trochou soli.


Na 1 plech budeme potrebovať:

  • 5 PL ľanových semienok
  • 4 PL sezamových semienok
  • 3 PL chia semienok
  • 3 PL tekvicových semienok
  • 2 PL slnečnicových semienok
  • 1 PL ľanovej múky
  • 1 hrnček vody
  • soľ, korenie, chilli, sušené bylinky…

Postup:

  1. Semienka a korenie zmiešame v miske a zalejeme vodou. Necháme pár hodín, alebo najlepšie cez noc, odstáť v chladničke.
  2. Zmes by mala byť viac-menej jednotná, semienka napučané a nemala by v miske byť žiadna zostatková voda.
  3. Plech pokryjeme pečiacim papierom a semienkovú zmes rovnomerne rozotrieme po plechu (podľa želanej hrúbky chlebíkov, odporúčam trošku hrubšie). Naznačíme špachtľou nakrojenie.
  4. Pečieme asi 60 minút na 170°C do chrumkava. Ak idú už z papiera odlepiť bez problému, otočíme opatrne na druhú stranu a pár minút ešte dopečieme. Necháme trošku vychladnúť a potom rozdelíme podľa nakrojených čiar na jednotné štvorce.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.