Hruškový koláč bez cukru je pravdepodobne jeden z najkrajších koláčov. A samozrejme je aj výborný. Mäkké cesto, šťavnaté hrušky a vôňa škorice a čokolády. Čo viac si človek môže priať takto na jeseň.
Tento koláč som videla na Pintereste, keď som hľadala inšpiráciu na jesenné recepty. Našla som ho tam a zaujal ma na prvý pohľad, zapísala som ho do zošita k ostatným, že taký raz skúsim upiecť. Háčik bol samozrejme v tom, že recept bol s bielou múkou a cukrom.
Kamaráti nám doniesli domáce hrušky a mňa hneď napadol tento koláč. Samozrejme recept som musela upraviť na hruškový koláč bez cukru a plus som priamo do cesta pridala čokoládu, čo celý koláč ešte viac zjemnilo. Tu sa naozaj nebavíme o vysušenej piškóte, ale o mäkkučkom, šťavnatom koláčiku bez cukru a múky.
Nehovorím o tom, že som doň pridala aj škoricu a keď som piekla druhý krát, tak aj perníkové korenie. To koláču dodá úplne iný rozmer, taký jesenno-vianočný. Akonáhle skončilo leto, jediné, na čo sa môžeme tešiť sú Vianoce 🙂 a tie sú tu čoskoro, takže tento recept sa bude hodiť.
Keď trochu vychladol, poliala som ho ešte roztopenou čokoládou. Lebo veď čokolády nie je nikdy dosť. Tento hruškový koláč bez cukru tak zahviezdi, či už ako dezert za rodinným obedom alebo koláćik pre návštevy. Skúste a neoľutujete! Ale mám pre vás tip, aj keď sa vám nechce piecť. Nepečený jablkovo-škoricový pohár je tiež jesenný dezert hodný pozornosti 🙂
Na celú klasickú formu na jelení chrbát budeme potrebovať:
- 200 g mandľovej múky
- 4 vajcia
- 150 g bieleho jogurtu (3,7%)
- 65 g tmavej čokolády
- 2 PL kokosového oleja
- 1 espresso
- 3 hrušky
- 1 ČL škorice (alebo perníkového korenia)
- 1 PL kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
Postup:
- Hrušky ošúpeme a odrežeme im spodok (aby boli stabilné). Formu vystelieme papierom na pečenie a vložíme do nej hrušky.
- Vajíčka si vyšľaháme do penista, pridáme jogurt, kokosový olej a vychladené espresso. Pridáme mandľovú múku, škoricu, kakao a na záver roztopenú vychladenú čokoládu. Vmiešame prášok do pečiva. Cesto nalejeme na hrušky.
- Pečieme asi 25 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180°C. Krájame až vychladené.