Vegánsky daal z červenej šošovice

0
473
vegánsky daal

Krémové bezmäsité jedlo hrajúce chuťami Indie, to je vegánsky daal. Vyskúšajte a neoľutujete!

Keď vonku prší, je to ideálny čas na varenie. Na varenie niečoho teplého, krémového, čo sa hodí do misky a dá sa jesť z pohodlia gauča. A vôbec nebrať v ohľad kalendár, ktorý hlási jún. Vegánsky daal sa totiž hodí do každého ročného obdobia a je to ultimátny comfort food. Jednoducho jedlo, čo urobí dobre na duši 🙂

Je prirodzene vegánsky vďaka kokosovému mlieku, ale ak ho nemáte poruke, pokojne použite kyslú smotanu. Ako vidíte, ja som ho servírovala s kuracím mäskom, takže pre mňa to vegánske nebolo vôbec. Môžete ho podávať so zeleninou, len tak samotný, s karfiolovým pyré, či plackami. Alebo ako prílohu k mäsu. Vegánsky daal je jedlo na každú príležitosť.

Aj keď sa červená šošovica v nízkosacharidovej strave nedoporučuje, 100g surovej šošovice obsahuje približne 50g sacharidov. Záleží teda od toho, koľko sacharidov denne chcete príjmať a teda sa vám tam tento pokrm pokojne môže nutrične “zmestiť”. Navyše obsahuje veľa bielkovín a vlákniny a tak vás dostatočne zasýti.

Ak neviete čo uvariť, vegánsky daal môže byť skvelou inšpiráciou!

P.S. 250g červenej šošovice stojí okolo 60 centov, čiže toto jedlo je veľmi finančne nenáročné 🙂


Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 250g červenej šošovice
  • 1 biela cibuľa
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 4 PL kokosového krému (tuhá časť kokosového mlieka)
  • 500ml pasírovaných paradajok
  • šťava z polovice citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • 1 ČL garam masala korenia
  • 2 ČL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 1 ČL horčice
  • 1 ČL mletých koriandrových semiačok
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého chili

Postup:

  1. Do väčšieho hrnca dáme olej, necháme rozohriať a na miernom plameni na ňom opečieme cibuľu nakrájanú na malé kúsky dozlatova. Pridáme pretlačený cesnak a všetky koreniny a opečieme ešte asi minútku.
  2. Šošovicu oplachnéme a necháme odkvapkať. Pridáme k cibuli a premiešame. Pridáme citrónovú šťavu. Šošovicu zalejeme vývarom a pasírovanými paradajkami. Necháme variť zhruba 15 minút bez pokrievky.
  3. Primiešame kokosový krém a varíme ďaľších 10 minút na slabom ohni bez pokrievky do zhustnutia. Jedlo je hotové vtedy, keď je šošovica mäkká.
vegánsky daal
Ahojte! Som Martina a spolu s Adamom sme založili niesomzcukru.sk, lebo si myslíme, že život môže byť sladký aj bez cukru. Ako dôkaz varím, pečiem a tvorím recepty, ktoré sú rýchle, ľahké, bez cukru a chutia skvelo. Presvedčte sa sami :)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu