Prečo čítam každý týždeň novú knihu?

Blog, Lifestyle

Poznáte výzvy, ktoré sa šíria internetmi a každý ich robí? Tak toto nie je jedna z nich. Zabudnite na squat challenge, clean eating challenge, či ice bucket challenge. Prichádza knižná výzva.

Priznám sa, že práve instagram ma k tomu inšpiroval. Trávim totiž na ňom veľmi veľa času. Videla som to na jednom (!) instagramovom účte „KetoConnect“, ktorý rada sledujem. Najprv som si pomyslela, že to je šialené. Kto má čas prečítať 52 kníh za rok? To je presne jedna kniha za týždeň.

Nechápte ma zle, ja milujem čítanie. A môjho obľúbeného Dána pokojne prečítam za jeden večer. Milujem sa nechať vtiahnuť do príbehu, prežívať napäatie, šťastie a všetky emócie s hlavnými postavami. Milujem si vyložiť nohy, spraviť dobrý čaj a čítať. (Klišé, ale je to tak.)

Odmalička som vyrastala s knihami v ruke a kniha pod vianočným stromčekom je pre mňa dodnes tým najlepším darčekom. Tak prečo mám potrebu zapájať sa do nejakej výzvy, keď som to nikdy predtým neurobila? Lebo chcem čítať viac.

Totiž od časov, keď som bola malá prešlo veľa času a knihy v mojich rukách nahradil mobil. A nebudem klamať, že aj sociálne siete, ktorých scrollovaním strávim denne veľa času. Extrémne veľa času. Otvorím oči a držím v ruke mobil. Cestujem do práce a opäť len kontrolujem mobil. To isté po ceste z práce. A v posteli pred spaním.

Po uvedomení si tejto minizávislosti (dúfam, že je ešte mini) som si povedala dosť. Nie len preto, že tým strácam čas, ale nedáva mi to žiadnu pridanú hodnotu. Je super, že viem, kto má čo nové, ale túto informáciu nijako nezužitkujem. Navyše ma dlhšie trápilo, že môj rozhľad nie je taký veľký, ako by som chcela. A že je veľa vecí, o ktorých chcem vedieť viac, ale zároveň nič preto nerobím. Je čas na radikálne riešenie!

A tak táto výzva prišla v pravý čas na to, aby ma inšpirovala niečo so svojím životom urobiť. V knihách sa totiž neodohrávajú len príbehy, ale nachádzajú sa v nich neskutočne cenné vedomosti, skúsenosti, návody… Treba si uvedomiť, že to čo zažívate, s takmer 100 percentnou pravdepodobnosťou zažil už niekto pred vami. A napísal o tom knihu. Ak sa teda porozhliadnete aj po iných knihách, než je beletria.

Knižný zoznam

Výber kníh samozrejme záleží na každom osobne, lebo každý potrebuje niečo iné. Možno práve vy chcete čítať, aby ste sa zrelaxovali, nie preto aby ste sa niečo nové dozvedeli. Ale ja osobne som cítila, že sa chcem zlepšiť, viac spoznať a do hĺbky preskúmať, to čo ma zaujíma. Podľa toho som si aj zostavila zoznam kníh.

Pôvodne som si povedala, že 70% môjho zoznamu budú knihy týkajúce sa sebarozvoja a motivácie a zvyšok bude beletria. Teraz však môj zoznam tvorí 70% sebarozvoja a 30% rôznych faktografických kníh a biografií.

Zoznam som si urobila ešte v priebehu decembra a dopĺňala som do ňho knihy, ktoré som už dlhšie chcela prečítať. Stále nie je finálny a bude sa pravdepodobne v priebehu roka meniť. Chcem, aby to bolo flexibilné a čítala som to, čo ma zaujíma.

Tu je úryvok z môjho zoznamu:

  • Minimalizmus- Millburn & Nicodemus
  • 5am club – Sharma
  • Atomic habits – Clear
  • The power of now – Tolle
  • Think and grow rich – Hill
  • The 7 habits of highly effective people – Cavey
  • Smart women finish rich – Bach
  • The magic of thinking big – Schwartz
  • Thinking fast and slow – Kahnemann
  • ….
Ako na to?

Samozrejme na dosiahnutie cieľa – čítania aspoň jednej knihy za týždeň, bolo u mňa potrebné prehodnotiť niektoré veci a návyky:

  1. Vstávať skôr. Ak chcem čítať v kľude, s absolútnym sústredením, ranné hodiny sú na to najlepšie. Navyše tak opadáva výhovorka, že „nemám kedy“.
  2. Vymeniť mobil za knihu. Najmä čo sa týka cestovania do práce, alebo zaspávania.
  3. Zbaviť sa technologických rozptýlení. Pri čítaní ťažších kníh, ktoré vyžadujú sústredenie, odložím mobil, počítač a veľa krát aj hudbu mimo dosah.
  4. Odhodlanie uspieť. Nechcem, aby to dopadlo tak, že pri tretej knihe to vzdám. Nechcem si na seba ani vytvoriť tlak za každú cenu prečítať všetko. Ideálny je zlatý stred – byť odhodlaný uspieť a urobiť svoje maximum, ale nie za každú cenu.

Som na druhom týždni, takže mám za sebou jeden a pol knihy. Nemôžem teda povedať, či to splnilo očakávania. Určite vám dám vedieť, ako to pokračuje a ako som dopadla. Ak sa rozhodnete pridať sa ku mne, budem len rada 🙂 Stále to stíhate 🙂

A ak sa potrebujete inšpirovať na doplnenie svojho knižného zoznamu, pokojne mi napíšte. Tak isto budem rada za každý knižný tip od vás 🙂 Nezabudnite na svoj zoznam pridať aj nejaké knižky o nízkosacharidovom stravovaní.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.