Kokosový rez bez cukru a bez múky

Dezerty, Recepty

Jeden z mojich obľúbených tradičných koláčikov v zdravej verzii – kokosový rez bez cukru a bez múky. Je to šťavnatý koláč, ľahký ako obláčik.

Aké je to šťastie, že kokos patrí medzi dzravé potraviny, ktoré si môžete vychutnať do sýtosti aj na nízkosacharidovej „diéte“. V kuchyni sa s ním dá doslova čarovať.

Okrem toho, že kokos zvyšuje tvorbu zdravého cholesterolu a obsahuje aminokyseliny, vitamíny, minerály a ďalšie živiny, má vo všetkých formách antibakteriálne vlastnosti a posilňuje imunitný systém. Navyše kokosová múka obsahuje v jednej porcii viac vlákniny a bielkovín ako pšeničné otruby.

kokosový rez bez cukru

Tento kokosový rez bez cukru by sa dal nazvať aj oslavou kokosu 😀 V recepte som totiž použila strúhaný kokos, kokosovú múku a ešte aj kokosové mlieko! Bože, tá vôňa v byte, keď sa pečie!

Je úžasne šťavnatý vďaka kokosovému mlieku, ale aj šľahačkovej smotane, ktorým sa preleje na konci. Určite tento krok nevynechajte, prípadne ho polejte kokosovým mliekom, ak nemáte šľahačku po ruke.

Keď kupujete kokosové mlieko, dbajte na zloženie – kúpte také, kde je naozaj len kokos a voda. Niekde sa pridávajú rôzne konzervačné látky, tak na to pozor.

Ozaj, kokosové mlieko, čo vám zostane, nenechajte skysnúť v chladničke. Urobte si z neho napríklad tento dúhový chia puding a neoľutujete. O dôvod viac upiecť si kokosový rez bez cukru 🙂

kokosový rez bez cukru

Na 10x10cm formu budeme potrebovať:

  • 150ml kokosového mlieka
  • 2 vajíčka
  • 3 PL kokosovej múky
  • 4 PL strúhaného kokosu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • vanilka

+na vrch:

  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 3 PL smotany na šľahanie

Postup:

  1. Kokosové mlieko zmiešame tak, aby sa prepojila hustá a riedka časť. Primiešame vajíčka. Pridáme kokosovú muku, strúhaný kokos, vanilku a prášok do pečiva a vymiešame homogénne cesto.
  2. Do vymastenej a vysypanej formy (alebo formy pokrytej pečiacim papierom) dáme cesto a rovnomerne rozotrieme. Posypeme 3 lyžicami strúhaného kokosu.
  3. Pečieme asi 35 minút na cca 160°C – nepečieme na vyššej teplote, lebo sa kokos navrchu spáli.
  4. Ešte teplý koláčik polejeme šľahačkovou smotanou a necháme vychladnúť.
kokosový rez bez cukru

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.