Najlepší perník bez cukru a bez múky

Dezerty, Recepty

Mäkkučký perník bez cukru a bez múky, ktorý chutí úplne dokonalo.

Už je to oficiálne menej ako 2 mesiace do Vianoc. Aký k tomu máte postoj? Ja osobne sa veľmi teším, lebo milujem vianočné obdobie, prípravy a čas s rodinou. Na druhej strane to podľa mňa sa to značne preháňa, keď už teraz sú v obchodoch vystavení Mikuláši.

perník bez cukru a bez múky

Nie je nič, čo mi pripomína Vianoce viac ako vôňa perníčkov, resp. perníkového korenia. A preto v ho v predvianočnom období používam čo njaviac – do kaší, tvarohu, dezertov..všade!

V Dánsku som vedela zohnať také skvelé už namiešané preníkové korenie bez cukru. Bola tam škorica, klinčeky, pomarančová kôra, zázvor a neviem čo ešte. Dúfam, že také zoženiem aj tu. 🙂 Máte nejaké tipy? 🙂

perník bez cukru a bez múky

Môj posledný sáčik tohto korenia si šetrím a míňam len na špeciálne veci – a tento perník bez cukru ním určite je. Recept bol publikovaný vo Valentínskom e-booku a nebojím sa povedať, že to je jeden z najlepších sladkých receptov na niesomzcukru.sk. Fakt. Nepreháňam. Súperí o prvú priečku snáď len s dokonalou bábovkou.

Perník je neskutočne mäkkučký a štavnatý – žiadne vysušenie. Nie je bez chuti, aj keď tam nie je cukor, ani sladidlo. To vďaka perníkovému koreniu. A tá čokoládka navrchu! Mňam!

perník

Na 10 porcií budeme potrebovať:

  • 150g mandľovej múky
  • 4 vajíčka (bielky a žĺtky oddelene)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL kakaa
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 125g mascarpone
  • 30g masla

TIP: Vychladnutý perník potrite malinovým chia džemom a polejte rozpustenou čokoládou.

Postup:

  1. Bielka a žĺtka si rozdelíme do dvoch misiek. Bielka vyšľaháme do tuha.
  2. K žĺtkam pridáme mascarpone a roztopené maslo a vyšľaháme do homogénnej hmoty.
  3. V ďalšej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Tieto postupne primiešame metličkou k žĺtkovej zmesi. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať 50 ml vody, avšak treba myslieť nato, že po pridaní bielok cesto zredne.
  4. Nakoniec primiešame jemne, po častiach vyšľahané bielky, kým sa nespoja s cestom.
  5. Pečieme v zapekacej mise 27×18 cm vyloženou pečiacim papierom na 180°C približne 40 minút.
perník bez cukru a bez múky

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user niesomzcukru does not have permission to use this feed type.
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.