Bábovka bez múky a cukru

Dezerty, Recepty

Nadýchaná, vláčna bábovka ako od babičky. Taká je táto bábovka bez múky a cukru, ktorú keď vyskúšate, nebudete chcieť inú.

Už dlhšie som mala chuť na nejaký domáci „koláč“, čo by fakt chutil ako od babky, len bez cukru. Vonku krásne svieti slnko, dnes mám voľno, zajtra skoro ráno odlietame do Ríma a budeme potrebovať niečo dobré so sebou na cesty. Takže kedy lepšia príležitosť na pečenie a vymýšľanie ak nie teraz? 🙂

bábovka bez cukru

Musím úprimne povedať, že sa mi táto bábovka bez múky a cukru extrémne podarila. Ani som nedúfala, že by mohla byť taká dobrá. Snažila som sa nájsť nejaký recept, ale žiaden, čo by mi vyhovoval, som nenašla. Totiž som v chladničke mala len tri vajíčka a v špajzi len trochu mandľovej múky. A tak som si recept na nízkosacharidovú bábovku vymyslela – samozrejme žiadne špeci ingrediencie. Možno by išlo nahradiť aj to psyllium, ale to ešte nemám vyskúšané.

Väčšinou sa mi recepty na prvý krát nevydaria, ale dnes pri mne stáli všetci pečiaci svätí a stal sa tento bábovkový zázrak. Okrem toho, že je krásna, ešte aj dobre chutí. Ako naozajstná! Nadýchaná, vláčna, jemná…bábovková! Ešte má aj takú tú chrumkavú kôročku…Mňam! K tomu nejaké low-carb kakavko a som v momente naspäť v detstve, pohodlne usadená s otrusinkami po celej tvári, bábovkou v ruke, pozerajúca rozprávky.

bábovka bez múky a cukru

Ak by som mala odporučiť len jeden nízkosacharidový dezert, bola by to táto bábovka. Fakt, nepreháňam. Podľa mňa sa k nej strašne hodí malinový alebo čučoriedkový džem, takže ak máte čas, určite si ho k nej spravte. Ja som nepoužila žiadne sladidlo, „sladký“ nádych má vďaka vanilke, ale pokojne použite erythritol (1-2 PL), či stéviu.

bábovka bez múky a cukru

Na jednu bábovku klasickej veľkosti budeme potrebovať:

  • 150g mandľovej múky
  • 2 PL vlákniny (psyllium)
  • 2 PL kokosovej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
  • 3 vajíčka (žĺtka a bielka oddelene)
  • 185g mascarpone
  • 60g masla
  • keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
  • ½ hrnčeku vody
  • + 1-2 PL kakaa

TIP: Na dekoráciu a naozajstný „bábovkový dojem“ poprášte bábovku troškou práškového erythritolu cez sitko.

Postup:

  1. V miske si zmiešame všetky suché suroviny okrem kakaa.
  2. Bielky si v osobitnej miske vyšľaháme do tuha.
  3. Do druhej misky dáme žĺtka, mascarpone a roztopené maslo. Elektrickým šľahačom šlaháme, iba kým nevznikne jednotvárna hmota bez hrudiek. Pozor, neprešľahať.
  4. Do žĺtkovej zmesi primiešavame po častiach suché suroviny ručne metličkou. Ak sa cesto veľmi lepí a nejde miešať, pridáme ½ hrnčeku vody. Radšej menej, a pridať postupne. Cesto nemá byť riedke ako pri klasickej bábovke, stále sa bude trošku lepiť a ešte sa trochu zriedi s pridaním bielok.
  5. Nakoniec primiešame špachtľou (lyžicou) vyšľahané bielky. Poriadne premiešame a jednu polovicu cesta špachtľou premiestnime do silikónovej bábovkovej formy (ak nepoužívate silikónovú, ale inú, treba ju vymastiť a vysypať) a uhladíme, aby cesto bolo rovnomerne.
  6. Do zvyšnej časti cesta vmiešame kakao. Špachtľou rovnomerne nanesieme na vrch bieleho cesta vo forme.
  7. Pečieme asi 45 minút na 180°C. Môžeme skúsiť špáratkom, či je už hotová – ak po zapichnutí na ňom nie sú žiadne kúsky cesta, môžeme ju vytiahnuť, inak bude vysušená.
bábovka bez múky a cukru


Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.