Šťavnatý broskyňový koláč bez cukru, na ktorý potrebujete len zopár ingrediencií.
Po tom, ako sme dostali od rodičov zo záhrady plnú tašku sliviek a ja som nevedela aký recept už mám vymyslieť, prišli nové zásoby v podobe viničných broskýň. Plná taška.
Viničné broskynky sú oveľa menšie, chlpatejšie a s tvrdšou kožkou. Tieto naše domáce nikdy neboli striekané a preto bol kde-tu nejaký červíček. Nenapadlo ma teda nič iné, len ich pekne pretriediť, rozpoliť, nakrájať a dať ich do koláča.
Už dlhšie som aj tak mala chuť na klasický koláčik s posýpkou. Prebytok broskýň bola teda skvelá príležitosť jeden upiecť.
Mandľová múka doma chýbala, takže som si vystačila s kokosovou. Kokosová múka saje viac tekutín, takže aby koláčik nebol vysušený, pridala som ešte biely jogurt. Broskyne som na panvici osmažila na masle a škorici. Úžasná vôňa, to vám poviem!
Navyše som mala domáce vajíčka s takmer oranžovým žĺtkom, takže broskyňový koláč bez cukru mi vyšiel sýto-žltý. Piekla som len v malej forme, aby sme sa koláčiku neprejedli. Ak máte väčšiu formu ako 10×10 cm, pokojne urobte z dvojnásobnej dávky.
Na 10×10 formu budeme potrebovať:
- 3 PL kokosovej múky (+1 ČL na posýpku)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- 4 PL bieleho jogurtu (10%)
- 2 veľké broskyne, alebo 4-5 malých
- 1 ČL škorice
- maslo
TIP: Namiesto broskýň pokojne použite iné ovocie – napríklad bobuľové.
Postup:
- Broskyne si nakrájame na malé kúsky. Na panvici roztopíme kus masla, pridáme broskyne, posypeme škoricou a opekáme do zmäknutia.
- Medzitým si v miske si zmiešame kokosovú múku a prášok do pečiva. Pridáme vajíčka a poriadne rozmiešame. Nakoniec pridáme biely jogurt a vymiešame do hladka.
- Formu vymažeme a vysypeme kokosovou múkou. Cesto rovnomerne rozotrieme do formy, odložíme si však z neho asi 1 ČL.
- Na cesto poukladáme opečené broskyne. Do odloženého cesta vmiešame ešte 1 ČL kokosovej múky, vytvoríme posýpku a posypeme ňou koláčik.
- Pečieme asi 20 minút na 180°C.