Nízkosacharidové tartaletky s vanilkovým krémom

Dezerty, Recepty

Najkrajšie jednohubky na novoročnom stole!

Tak sme sa tešili na Vianoce a pritom tak rýchlo prešli – nový rok už klope na dvere. Ešte som sa ani nestihla dotešiť z mojich vianočných darčekov a už vyberám outfit na novoročnú párty. A už aj viem, aký bude. Pyžamo! Koniec tohto roka sa bude niesť v znamení oddychu a pokoja namiesto bujarých večierkov, ale vôbec mi to nevadí. Asi starnem. 🙂

vanilkovo ovocné tartaletky

Keď sa obzriem za seba na rok 2018, môžem skonštatovať, že som spokojná. Prijali ma na dobrú univerzitu, spoznala som Adama, „opravila“ som si môj vzťah s jedlom a pustili sme sa do webu. A aj keď to vyznie ako klišé, naozaj sa teším nato, čo mi (nám) prinesie rok 2019. Respektíve akým si ho urobíme. Lebo veď ako si urobíš, tak máš.

Každý rok som si dávala novoročné predsavzatia a že ich teda nebolo málo! Na prvých priečkach vždy a zásadne figurovalo „SCHUDNÚŤ“. Veľkým červeným. Dva krát podčiarknuté. Nikdy nie „MAŤ SA RADA“. A potom šup nájazdy na chladničku a špajzu dojesť všetko „nezdravé“, lebo však od prvého už nebudem. Asi si viete predstaviť, ako moja diéta vždy dopadla. Siedmeho som už ládovala koláče jedna radosť.

vanilkovo ovocné tartaletky

Našťastie, nízkosacharidové stravovanie ma zachránilo. Existujú totiž super chutné alternatívy slávnostných koláčikov, po ktorých vám nebude ťažko a nebudete mať chuť sa prejesť na druhý svet. Možno ste už zaregistrovali recept na vianočné tartaletky s čoko krémom. Pri prípravách na Silvester však určite nevynechajte ani tieto krásne utešené biele tartaletky, plnené lesným ovocím a s vanilkovým krémom.

Najlepšie je pripraviť ich a nechať chvíľku (aj deň) odležať v chladničke. Chute sa nádherne prepoja a tartaletky budú ešte lepšie!


Na 15 tartaletiek budeme potrebovať:
Košíčky:

  • 105g mandľovej múky
  • 35g kokosovej múky
  • 30g masla
  • 1 vajíčko
  • keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
  • 2 PL kokosového oleja

Náplň:

  • 250g mrazeného lesného ovocia – mix malín a čučoriedok
  • 2 PL chia semienok
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!

Krém:

  • 75g mascarpone
  • 150ml šľahačkovej smotany (33%)
  • 1 vanilkový lusk
  • keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!

TIP: Na dekoráciu použite lyofilizované, či čerstvé maliny a čerstvú mätu.

Postup:

  1. Pripravíme si cesto. V miske zmiešame suché ingrediencie na tartaletky. Pridáme vajíčko a znovu poriadne premiešame, až kým z cesta nebude mrvenička. Potom rukami primiešame maslo a z cesta vytvoríme veľkú homogénnu guľu. Cesto je konzistenčne takmer ako to klasické maslové.
  2. Formičky na tartaletky si vymastíme kokosovým olejom a cesto do každej rovnomerne rozdelíme. Rukami “vystelieme” každú formičku zvnútra tenšiou vrstvou cesta.
  3. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút na 180°C, pokiaľ košíčky nie sú upečené dozlatova.
  4. Po upečení necháme vychladnúť 10 minút a opatrne vyklopíme z formičiek. Necháme vychladnúť úplne.
  5. Pripravíme si náplň. Do hrnca nasypeme mrazené ovocie, primiešame citrónovú šťavu a necháme pod pokrývkou roztopiť (prípadne podlejeme troškou vody). Hrniec odkryjeme a necháme zredukovať – vypariť nadbytočnú vodu. Odstavíme z plameňa a primiešame chia semienka. Necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravíme krém. V miske elektrickým šľahačom vyšľaháme mascarpone so šľahačkou do tuha. Vanilkový lusk pozdĺžne otvoríme a hranou noža vyškriabeme vanilku. Jemne primiešame do vyšľahanej zmesi.
  7. Vychladené košíčky naplníme lyžičkou ovocnej zmesi a následne nanesieme vanilkový krém. Ja používam cukrárske vrecko.
  8. Posypeme kokosom, lyofilizovaným ovocím, či sušenými ružovými lupeňmi a skladujeme v chladničke.
vanilkovo ovocné tartaletky

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.