Kávové zrná bez cukru a múky

Dezerty, Recepty

Namiesto poobednej šálky kávy skúste kávové zrná bez cukru a múky. Tradičný (nielen) vianočný dezert, trochu netradične 🙂

Pred týmto receptom som si robila prieskum po internetoch, keďže v rodine nemáme žiaden špeciálny recept na kávové zrná. Zistila som, že okrem toho, že sú dve variatny – s marcipánom a bez, hlavnou zložkou je …. BB puding a .. HERA! No možno cez ten BB puding by som sa preniesla, ale cez tu Heru veru nie 🙂 Lepšou alternatívou je určite maslo, aj keď chápem, že nie pre všetkých.

V tomto recepte teda Heru a ani BB puding nenájdete. Namiesto Hery išlo maslo a k tomu pravá čokoládka. Pridala som aj najemno pomleté vlašské orechy. Marcipán som vynechala, aj keď by bolo možné pripraviť ho bez cukru. Ale kto má na to čas, že áno 🙂 Na internetoch som videla aj rôzne formy na prípravu kávových zŕn, čo by zrejme prácu zjednodušilo a zrnká by boli rovnaké a dokonalé. No ja som zástancom čo najmenej vecí v kuchyni (okrem misiek a hrnčekov, haha) takže moje zrnká majú svoje nedokonalosti.

kávové zrná bez cukru

Myslím si však, že Vianoce sú o maličkostiach, rodinnej pohodke a nestresovaní sa. Preto ma nedokonalosti na koláčoch naozaj nerozhádzali. Hlavne, že dokonalo chutia, nie? Keď prekusnete lahodnú čokoládovú škrupinku, príde čokoládová chuť s podtónom rumu a následne príjemne horká kávová dochuť. A to presne som chcela dosiahnuť. Ako šálka lahodnej teplej kávy. Mňam.

kávové zrná bez cukru

Máte svoj obľúbený recept na kávové zrnká? 🙂

Najlepšie vlašské orechý kúpite na svetplodu.sk.


Na cca 11 kusov budeme potrebovať:

85g vlašských orechov
80g horkej čokolády
30g masla
1 PL rumu (možno vynechať)
3 ČL instatnej kávy (možno vynechať)
3 kvapky stévie (možno vynechať)

Poleva:

50 g horkej čokolády
1/2 ČL kokosového oleja

Postup:

  1. Vlašské orechy pomelieme na jemno. Pridáme rum a premiešame.
  2. Maslo a horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme kávu a prípadne stéviu a premiešame. Pridáme k orechom.
  3. Zmes premiešame, necháme 10 minút vychladnúť (trochu stuhne) a následne rukami formujeme kávové zrnká. Pomocou špajle urobíme v strede priehlbinku, aby sme dosiahli výzor kávového zrnka.
  4. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke, aspoň hodinu.
  5. Roztopíme čokoládu s kokosovým olejom. V poleve namáčame zrnká a položíme na tanier pokrytý papierom na pečenie. NEcháme hodinu zatuhnúť v chladničke a podávame. Skladujeme v chladničke.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.