Quinoový šalát s tekvicou a repou je ideálnym jesenným jedlom plným vitamínov. Posypaný feta syrom a granátovým jablkom zahreje telo aj dušu.
Milujem jedlá, ktoré sa dajú navariť na celý týždeň a zašpiní sa minimum riadu. Ešte viac milujem, keď sa dajú obmieňať podľa sezóny a toho čo mám v chladničke. Keď som minule našla v chladničke zošuverenú zeleninu, dala som si taký vegetariánsky obed – tento teplý quinoový šalát. Je to ideálne jedlo, ktoré si môžete nachystať a potom zobrať do práce.
Dá sa jesť aj na studeno aj na teplo (granátové jabko a fetu pridajte po zohriatí) a samozrejme obmieňať podľa nálady. Už som skúšala aj hríbovo-paprikovo-zelerovú verziu a tá bola tiež fajn. No jesenné chute tekvice a repy spolu s fetou a šťavnatým granátovým jablkom sú pre mňa výhrou. To granátové jablko nevynechajte, je to hviezda celého šalátu 🙂
Inak pokojne quinou (ako sa to skloňuje????) nahraďte niečím iným. Minule som pozerala dokument o “superpotravinách” kde hovorili, že to aká je quinoa zdravá je zbytočný marketing, lebo jej nutričné hodnoty sú podobné s inými, no lokálnymi potravinami. A ako vieme, lokálne je vždy lepšie ako dovážané z ďalekých zemí. No myslím si, že sem tam nezaškodí ani quinoový šalát.
Na asi 6-7 porcií budeme potrebovať:
- 1 hokkaido tekvicu
- 2 malé červené repy
- 300g quinoa
- 1 hrnček čerstvého špenátu
Omáčka:
- 1 ČL medu
- 1 ČL horčice
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL olivového oleja
Plus:
- 1/2 hrnčeka tekvicových semiačok
- 50-100g feta syru
- Semiačka z 1 menšieho granátového jablka
- Olivový olej, soľ, čierne korenie
Postup:
- Tekvicu a repu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Upečieme do mäkka (cca 30-40 min na 180°C) na plechu s olivovým olejom, soľou a korením. Quinou uvaríme podľa návodu a scedíme. Tekvicové semiačka upražíme nasucho na panvici.
- Quinou, pečenú zeleninu a semiačka a nasekaný surový špenát zmiešame. Suroviny na omáčku zmiešame a pridáme ku quinoovej zmesi. Na vrch dáme fetu a granátové jablko. Podávame.