Hľadáte koláč bez cukru a múky, ktorým nesklamete ani zvyšok rodiny a nehanbili by ste sa ho naservírovať aj na narodeniny? Skúste tento čokoládový koláč bez cukru s ríbezľami.
Najradšej varím, pečiem a tvorím keď je vonku škaredo. Nie len preto, že je taká prijemná hygge atmosféra, umocnená ešte aj tou vôňou z pečenie, ale aj preto, lebo vtedy je najlepšie svetlo na fotenie! 😀 No fakt, tie fotky sú najkrajšie, keď je také mäkké prirodzené svetlo. Zásadne vyjdú lepšie, ako keď je slnečno. Tak ma aspoň niečo poteší v tom sychravom počasí. Ale ako Dáni hovoria, nie je zlé počasie, iba zlé oblečenie 🙂 čím sa aj patrične riadia, keď aj vo fujavici idú do roboty na bicykloch 😀
No ale poďme si ešte pripomenúť leto. Včera som dostala posledné letné domáce ríbezle od kamarátky, tak dnes bol ríbezľový čokoládový koláč s bez cukru. Obyčajné piškótové cesto (ehm no obyčajné – bez múky a bez cukru samozrejme), lahodná vrstva šľahačky a čerstvé ríbezle. Mňam a fakt sa mi podaril, zjedol sa rýchlosťou svetla
Samozrejme až po tom, ako som ho dve hodiny fotila… Fotiek som urobila asi milión, ale nakoniec sa mi aj tak páčili tie najjednoduchšie – čo na ne poviete? Keď sa na ne pozriete kritickým okom, myslím, že môžete zhodnotiť, že takýto koláč by vás nezahanbil, ani keby ste ho naservírovali návšteve, prípadne urobili z neho narodeninovú tortu 🙂
Na 15 x15 cm formu budeme potrebovať:
- 170g mandľovej múky (mletých mandlí, nie odtučnenej)
- 3 vajcia
- 150g bieleho jogurtu (min. 3,7% tuku)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 10 kvapiek stévie (môžeme vynechať)
- 2 ČL kakaa
- 3 kocky tmavej čokolády
Na vrch: - 125 ml šlahačkovej smotany 33%
- 1 hrnček ríbezlí
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme do penista. Pridáme jogurt a stéviu a premiešame.
- Pridáme suché suroviny – mandľovú múku, prášok do pečiva a kakao. Premiešame a na záver vmiešame nadrobno nakrájanú čokoládu.
- Dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre približne 30 minút na 180°C.
- Keď koláč vychladne, potrieme vyšľahanou šľahačkou a posypeme ríbezľami.