Aj vám tečú slinky, keď si predstavíte koláč s arašidovým maslom? A čo keby som vám povedala, že som ho vylepšila ovocným želé a vrstvou chrumkavej čokolády? Mňam.
Stáva sa vám, že varíte a pečiete dokola to isté, čo ľúbite, ale niekedy jednoducho máte chuť na niečo iné, špeciálne? Aj ste ochotní v kuchyni stráviť trošku viac času, len neviete čo pripraviť?
Odporúčam koláč s arašidovým maslom alá peanut butter and jelly. Hovorím, že budete potrebovať trochu viac času v kuchyni – nebojte sa, nejde o nič zložité, len kým vám zatuhne želé, chvíľu to potrvá 🙂 . V každom prípade neoľutujete.
Tento koláčik som nazvala “Peanut butter and jelly”, lebo vraj táto kombinácia pochádza z Ameriky. Chuť je však svetová 🙂 . Mäkkučká piškótka s arašidovým maslom, želé z lesného ovocia a chrumkavá vrstva čokolády zaručujú dokonalý chuťový zážitok a to nepreháňam.
Jediná „krízová“ časť v recepte je príprava pologuľovej želatiny. Potrebujete na to silikónovú formu (alebo malé misky vystlané potravinárskou fóliou) a potrebujete odhadnúť správne množstvo želatiny, aby sa nebola príliš tuhá a ani príliš roztečená. Veľmi odporúčam odmerať koľko presne šťavy máte a podľa návodu na želatine nadávkovať želatinu. AK budete nasledovať návod, nič vám nehrozí a recept sa zaručene podarí.
Keď už budete vychladenú želatinu polievať roztopenou čokoládou, je to najlepšia časť receptu, lebo čokoláda po kontakte so studeným želé pekne tuhne. Je to super sledovať!
Navyše, pozrite ako krásne vyzerá na tanieri. Vedeli ste si predstaviť, že koláč s arašidovým maslom vie byť aj takýto pekný? 🙂 . Odporúčam čokoládovú vrstvu ozdobiť napríklad kokosom, sušeným ovocím, orieškami.. alebo kvetovými lupeňmi a zlatým prachom pre luxusný efekt.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Na cesto:
- 1 vajco
- 1 PL arašidového masla
- 2 PL mandľovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Želé:
- 500 ml šťavy z lesného ovocia (z mrazeného)
- 5 plátkov želatíny (prípadne iná forma želatiny)
- 50g tmavej čokolády
- +arašidové maslo na natretie
Postup:
- Suroviny na cesto zamiešame a v hrnčeku upečieme v mikrovlnke asi na 2 min. Necháme vychladnúť a nakrájame na 4 krúžky.
- Zo šťavy a želé urobíme želatínu podľa návodu. Necháme stuhnúť v polguľovej forme.
- Následne poskladáme- krúžok cesta, natrieme tenkou vrstvou arašidového masla, pridáme želé a oblejeme roztopenou čokoládou.
- Necháme stuhnúť a podávame.