Broskyňovo-jahodový galette bez múky

Dezerty, Recepty

Ultimátny klasický letný dezert plný ovocia, ktorý osvieži a prenesie vás na francúzsky vidiek – to je broskyňovo-jahodový galette bez múky.

Zrejme málo z vás vie, že som svoju mladosť strávila na francúzskom bilingválnom gymnáziu, čiže čisto teoreticky by som mala vedieť plynule po francúzsky. Ale bolo to dávno, takže naozaj len teoreticky. Počas štúdia sme mali aj povinné výmeny – na 10 dní sme išli my do francúzskej rodiny a na 10 dní potom prišli deti z tej rodiny k nám.

galette bez múky

Prvá výmena bola v prvom ročníku (mali sme nultý ročník, kde sme sa v podstate 5 hodín denne učili francúzštinu) ale naša francúzština bola ďaleko od perfektnej. Tak nás dali do rodín, kde oni nevedeli po slovensky ani anglicky a my sme ledva hovorili po francúzsky. Asi si viete predstaviť, že to bol ultimátny výstup z komfortnej zóny.

Bolo to však veľmi poučné, naučili sme sa veľa a mohli sme na vlastnej koži zažiť zvyky Francúzov. Viete ako sa hvorí, že francúzska gastronómia je úžasna? Uff no…my sme jej veľa nezažili. Pamätám si na desiatu vo forme sladkého chleba so šunkou a čipsov, McDonaldy, dlhé večere pri bagete a šalátoch a jogurtu ako dezert. Ale boli sme pozrieť aj farmu, kde sa chovali slimáky, aby z nich potom urobili paštétu a jedli sme pečenú raju. Takže v skratke, radšej by som na toto gastronomické dobrodružstvo zabudla 😀

galette bez múky

Preto, keď si chcem virtuálne zacestovať za gastronómiou, musím si s Francúzskom spojiť niečo iné ako slimačiu paštétu… preto som si povedala, že si pripravím francúzsky koláč galette bez múky.

Rustikálny galette originálne pochádza z Francúzska. Teda aspoň názov určite. Vo francúzštine sa pojmom galette označuje akýkoľvek tenký koláč v tvare kruhu, s akoukoľvek plnkou, či už slanou alebo sladkou. Necháva sa teda priestor na kreativitu. Bonusom je, že na galette nepotrebujete formu, stačí iba obyčajný plech. Necháva sa teda priestor na krativitu.

Najznámejšie sú asi galletky s ovocím. Jemné maslové cesto (niekto používa aj lístkové), v strede ovocie a okraje preložené, aby ovocie ostalo vnútri. Ta-dá! Hotovo. Okrem rustikálneho vzhľadu tak ponúkajú skvelú, šťavnatú chuť a rýchlu prípravu 🙂

galette bez múky

Ja som použila kombináciu broskýň a jahôd, ale môžete použiť absolútne akékoľvek ovocné kombinácie. Namiesto tradičného maslovo-cukrového cesta som použila jemné mandľové, s ktorým sa dobre pracuje a dá sa pekne vyvaľkať. Pri pečení sa mi galette bez múky nerozpadol, pekne držal.

Tento koláčik bol veľký hit, chutil všetkým, aj mojej mame zvyknutej na cukrové koláče. Určite ešte vyskúšam iné kombinácie, napríklad s rebarborou, alebo s domácou zmrzlinou. Možno sa odviažem a skúsim aj slané náplne. Akú galetku skúsite vy? 🙂


Na 1 galetku (8 porcií) budeme potrebovať:

Cesto:

  • 170 g mandľovej múky
  • 30 g kokosovej múky
  • 60 g masla
  • 1 vajce

Plnka:

  • 5 menších broskýň
  • 1 hrnček jahôd
  • 20 g masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 5 kvapiek stévie alebo med (možno vynechať)

Postup:

  1. Mandľovú múku zmiešame s kokosovou, pridáme vajco a zmäknuté maslo. Rukami alebo v robote vymiešame hutné cesto, konzistenciou ako maslové. Vtyvarujeme guľu a odložíme do chladničky.
  2. Medzitým umyjeme broskyne a jahody. Nakrájame na tenké pásiky, vložíme do misy, zalejeme rozpusteným maslom a stéviou a pridáme škoricu. Poriadne premiešame, aby bol každý kúsok pokrytý maslom a škoricou.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, položíme papier na pečenie a prikryjeme druhým listom papiera na pečenie. Vyvaľkáme do kruhu, nie veľmi na tenko, aby sa nám cesto nelámalo. DO stredu ukladáme ovocie, približne 3-4 cm od kraja.
  4. Následne kraje zložíme a dáme piecť na 45-50 minút na 185°C.
  5. Necháme trošku vychladnúť, ozdobíme a podávame.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.