Makový koláč „lenivej gazdinej“ bez múky a cukru

Dezerty, Recepty

Populárny koláčik v slovenských domácnostiach. No tentokrát prinášam recept na makový koláč lenivej gazdinej bez múky a cukru. Dá sa to a je to veľmi jednoduché!

Koláč lenivej gazdinky – dosť antifeministický názov, ale podľa mňa tomu vďačí kvôli nepomletému maku. A ja ako správna lenivá (čítaj zaneprázdnená na homeoffice) gazdiná nemám čas ešte aj mlieť mak. Takže názov -skoro- sedí, haha.

V každom prípade obľúbený koláč vo veľa domácnostiach a receptov asi rovnako veľa, každý má ten svoj. No tentokrát prichádza v bezmúčnej a bezcukrovej podobe a vylepšený o slivkovú a čoko vrstvu. Lebo však prečo nie. Mňam!

Inak myslím, že som konečne prišla na super bezmúčny bezcukrový recept na piškótu a nebojím sa použiť vo viac receptoch 😀 Ako viete, ja milujem keď sa mi podarí dobré cesto potom ho používať s obmenami na rôzne iné koláče. Odporúčam to aj vám, lebo ušetríte si tak veľa nervov a peňazí pri nepodarených koláčoch. Hlavne tých peňazí, keď sa bavíme o bezmúčnom pečení, kde sa používa mandľová múka.

koláč lenivej gazdinej bez múky

Tento makový koláč lenivej gazdinej bez múky som vylepšila o vrstvu slivkového džemu. Lebo mak a slivky = veľká láska. Použila som poctivý slivkový lekvár bez pridaného cukru iba zo sliviek bez pridania konzervačných látok, z Tržnica Nivy. Na 100g tohto lekváru je použitých 335g ovocia.. v takom lekvári bežnom z obchodu viete koľko? 170g.

Dobrý koláč začína skvelými surovinami, na tom sa určite zhodneme 🙂 Vlastne, každé dobré jedlo 🙂


Na 15 x15 cm formu budeme potrebovať:

  • 175g mandľovej múky (mletých mandlí, nie odtučnenej)
  • 3 vajcia
  • 150g bieleho jogurtu (min. 3,7% tuku)
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 10 kvapiek stévie (môžeme vynechať)
  • 3 PL celého maku

    Na vrch:
  • 3 PL slivkového džemu
  • 70g čokolády+1 ČL kokosového oleja

Postup:

  1. Vajíčka vyšľaháme do penista. Pridáme jogurt, kokosový olej a stéviu a premiešame.
  2. Pridáme suché suroviny – mandľovú múku a prášok do pečiva. Zamiešame a pridáme mak.
  3. Dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre približne 30 minút na 180°C.
  4. Keď koláč vychladne, potrieme džemom a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanú s kokosovým olejom.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.