Tarta de Santiago – španielsky mandľový koláč bez múky

Dezerty, Recepty

Preneste sa do Španielska a skúste si pripraviť tento jednoduchý španielsky mandľový koláč. Je prirodzene bez múky a v tomto recepte aj bez cukru.

Pred 3,5 rokmi sa mi splnil sen a do Španielska som sa presťahovala na 4 mesiace. Vrátila by som sa hneď teraz. Bývala som vo Valencii, no pochodila som takmer . Okrem spoznávania pláží a miest som mala možnosť spoznať španielsku gastronómiu zblízka. Môj deň tak začínal v centre na kávičke a k tomu pan con tomate 🙂 Na prechádzkach po parku som si dala horchatu (orechové mlieko) a k tomu fartons (sldaké pečivo), alebo všadeprítomné pomaranče. Mňam.

španielsky mandľový koláč

Španielsko je moja srdcová krajina. Milujem ich farby, vône, ľudí, hudbu, chute. Hlavne tie chute 🙂 Španielska gatsronómia je plná olivového oleja, mäsa, zeleniny, cesnaku. Malé tapas, paella (jedlo z ryže a morských plodov), či tortilla de patata (španielská omeleta so zemiakmi), slávny jamón (šunka), či pan con tomate (chlieb s paradajkami), to všetko patrí neodmysliteľne k Španielsku. No Španieli nepohrdnú ani sladkosťami a dezertami, samozrejme 🙂

Jedným z tradičných španielskych koláčov je aj Tarta de Santiago. Pochádza z Galície, čo je oblasť na severe Španieslka, priamo nad Portugalskom. Presnejšie z mesta Santiago de Compostela, známého pútnického miesta. Nemôže chýbať na galícijských stoloch 25. júla, kedy sa oslavuje Deň Galície.

Tarta de Santiago je koláčik z mandlí a nenachádza sa v ňom žiadna múka. Zaujímavosťou je, že prvá zmienka o tomto koláčiku bola už v roku 1577. Jeho poznávacím znakom je kríž Sv. Jakuba na vrchu koláča. Ja som ten svoj obkreslila z internetu a vystrihla 😀

španielsky mandľový koláč

Je to veľmi jendoduchý španielsky manďlový koláč prirodzene bez múky. Hlavným princípom v klasickom, tradičnom rceepte je úplne rovnaký pomer mandlí a cukru. Dokonca sú na to v Španielsku reguly, že keď sa chce koláč nazývať Tarta de Santiago, musí mať 33% mandlí, 33% cukru a 25% vajec. Keďže ja som cukor do koláča nedávala, trochu som upravila gramáž, no na spodku článku nájdete aj tradičný španielsky recept. Tarta de Santiago sa tradične robí vo väčšej forme a tenšia. Nepridáva sa ani kypriaci prášok. No aj tak je koláč ľahký, nie hutný. Zrejme vďaka vyšlahaným vajciam.

španielsky mandľový koláč

Skúsite si aspoň takto do kuchyne pričarovať kúsok Španielska? 🙂


Na 19 cm formu budeme potrebovať:

  • 160 g mletých mandlí na jemno
  • 3 vajcia
  • 70 g erithrytolu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1/2 ČL škorice
  • +práškové sladidlo alebo kokosovú múku na posypanie

Tip: Z papiera vytsrihnite kríž sv. Jakuba (Cruz de Santiago), položte do stredu koláča a zasypte práškovým sladidlom a kríž odstránte – dostanete tak autentický španielsky koláčik.

Postup:

  1. Vajcia rozbijeme do misky a šľaháme. Postupne pridávame erithrytol a šľaháme do bielej peny.
  2. Pridáme citrónovú kôru a škoricu, zamiešame. Postupne pridávame mandľovú múku a miešame. Vznikne tekutejšie cesto.
  3. Dáme do vymastenej alebo pečiacim papierom vyloženej formy na pečenie a dáme piecť na 30 minút na 180°C.
  4. Po vychladnutí posypeme práškovým sladidlom, alebo kokosovou múkou.

Pre klasickú španielsku verziu budete potrebovať (ø25cm):

  • 240 g kryštálového cukru
  • 240 g mletých mandlí
  • 4 vajcia
  • 1 ČL škorice
  • 2 ČL citrónovej kôry
  • + práškový cukor na posypanie

Postup je taký istý ako v bezcukrovej verzii, len namiesto erithrytolu pridávame kryštálový cukor. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.