Snáď každý pozná koláčovú klasiku akou je strúhaný tvarohový koláč. Vedeli ste, že sa dá urobiť aj bez cukru a bez múky?
Ja tento strúhaný tvarohový koláč bez cukru neskutočne zbožňujem. Trochu som sa bála pustiť do vymýšľania receptu, pretože som sa obávala sklamania v podobe nepodarku. Tento koláčik som totiž v detstve milovala, takže nároky som mala dosť vysoké.
Na moje prekvapenie sa mi však podaril na prvý pokus! Možno pomohlo to, že som sa celý čas modlila, aby to vyšlo…alebo preto, že som použila kvalitné suroviny ako napríklad vanilkový proteín bez sladidiel od Powerlogy 🙂 Počas celého augusta naň máte zľavu 10% s kódom „bezcukrusummer10“ a samozrejme aj na iné mňamky z ich ponuky :))
Strúhaný tvarohový koláč bez cukru chutí takmer presne ako ten klasický, ibaže s minimom sacharidov. Je krásne jemný a šťavnatý, jemne nasladlý z kokosu a vanilky. Ak však preferujete viac sladké, pridajte viac sladidla, či medu.
Na 9 kociek (10×10 cm forma) budeme potrebovať:
- 2 vajcia
- 2 PL vanilkového proteínu od Powerlogy
- 6 PL kokosovej múky
- 1 PL erythritolu (môžete vynechať)
- 250g tvarohu (polotučný vo vaničke)
- 55g masla izbovej teploty
- 1 PL kakaa
TIP: Po upečení nastrúhame na ešte teplý koláč štvorček horkej čokolády.
Postup:
- Do misky dáme vajcia, tvaroh, erythritol a proteín a poriadne zmiešame na jednotné cesto.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej primiešame 1 PL kakaa a 4 PL kokosovej múky. Do druhej časti pridáme 2 PL kokosovej múky. Poriadne zmiešame, aby sa suroviny prepojili.
- Do každej časti pridáme rovnaké množstvo masla a rukami ho zapracujeme. Z kakaovej časti vypracujeme rukami guľu a obe časti necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
- Formu vystelieme papierom na pečenie. Polovicu kakaovej časti nastrúhame na spodok formy. Následne navrstvíme lyžicou bielu časť a na vrch znovu nastrúhame zvyšok kakaovej časti.
- Pečieme zhruba 30 minút na 175°C. Podávame vychladené.