Neviete čo spraviť s príliš zrelými banánmi a nechcete ich vyhadzovať? Pripravte si tento dokonalý a zdravý banánový chlebík bez múky.
Pred Vianocami sa domov nakúpilo kopec ovocia, ktoré moja rodina plánovala zjesť. Človek mieni a napokon človek aj mení. Najmä vtedy, keď na stole sú koláčiky a v chladničke majonézový šalát. Na ovocie sa zabudlo rýchlejšie, ako poviete kapustnica.
Keď však najväčšie „obžerstvo“ prešlo, všetci iba ufkali a funeli na sedačkách – na ovocie sa zasa nedostal rad. A to na nikoho nečaká 🙂 Pri pohľade na plesnivé hrozno mi bolo ľúto, že všetko skončí v koši. Tak som zachránila aspoň dva takmer hnilé, celé čierne banány. Teda jeden a pol, lebo na jedna polovica už bola fakt hnilá. Haha.
Aj keď tento recept nie je vyslovene nízkosacharidový, keďže obsahuje banány, dovolím si tvrdiť, že je stále zdravší, ako ktorýkoľvek koláč z obchodu. 🙂 Je bez pridaného cukru a bez múky, takže je prirodzene bezlepkový. Vďaka banánom je extra vláčny.
Podľa mňa je super voľbou napríklad pre detičky, ktorým chcete dať zdravú sladkosť. Alebo pre zvyšok rodiny, ktorí sa zaprisahali jesť zdravšie od nového roka. Kým si úplne odvyknú od sladkého, je tento banánový chlebík bez múky ideálnou voľbou.
Recept sa dá ešte vylepšiť, či pomeniť. Napríklad skúste pridať za hrsť nasekaných vlaškých orechov. 🙂
Na 15x15cm formu budeme potrebovať:
- 1 a 1/2 až 2 zrelé banány
- 1 PL kokosovej múky
- 2 PL mletých lieskovcov alebo 2 PL mandľovej múky
- 3 vajíčka
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 3 kocky vysokopercentnej čokolády
TIP: Vychladnutý chlebík ešte polejte roztopenou čokoládou zmiešanou s trochou masla, alebo smotany.
Postup:
- Banány vidličkou popučíme na jemnú kašu a čokoládu nakrájame na malé kúsky.
- Suché suroviny zmiešame, pridáme vajíčka, popučené banány a čokoládu a poriadne premiešame, kým nevznikne hutnejšie cesto.
- Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy, zarovnáme a dáme piecť na 175°C cca 20 minút do zlatova. Cesto veľmi nenapučí.