Minimalizmus, to nie je len jednoduchý šatník. 4 oblasti, kde by ste ho nečakali

Blog, Lifestyle

Minimalizmus sa často označuje ako životný štýl budúcnosti. Nie je to však len o jednofarebných veciach v šatníku. Pozrite sa, kde všade sa dá minimalizmus aplikovať a vyťažiť z neho maximum.

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami sa čoraz viac zamýšľam nad tým, kam naša spoločnosť smeruje. Ak ste zastihli šialenstvo okolo Black Friday, asi viete o čom hovorím. Spotreba je pre ľudstvo prirodzená, nie však v takejto obrovskej miere. A keď sa tak nad tým zamyslíte, načo sú nám všetky tie veci? Aby sme urobili seba štastnými (na pár chvíľ), aby sme si niečo dokázali, alebo aby sme niečo dokázali iným? Takéto zmýšľanie ma nedávno priviedlo na Andrein blog minimalistka.sk, ktorá sa riadi heslom „Menej vecí, viac života.“ A nemôže mať väčšiu pravdu!

Jej články a názory sú mi sympatické a inšpirovali ma k začatiu „upratovania“ vlastného života. Ostala som prekvapená, že minimalizmus sa dá aplikovať aj tam, kde by ste to nečakali. Teda ja nie. Nie je to totiž len o vyhadzovaní vecí. (Aj keď vyhadzuje sa veľa! 😀 ) Ak vás táto téma zaujíma, čítajte ďalej.

1. Sviatky a darčeky

Pre mňa osobne sú tradície veľmi dôležitým aspektom. Možno tým, že 5 rokov som bývala v cudzine, je mi to ešte vzácnejšie. S mamou pečieme koláče (veľa-pre celú rodinu) a kupujeme si darčeky. Nemyslím si, že sa to zmení, lebo to mám rada. Minimalizmus nie je o zbavovaní sa vecí za každú cenu, ale o zbavovaní sa nepotrebných vecí a vecí, ktoré vás zaťažujú.

A tak už štvrtý rok robím „vianočnú príručku“ pre moju rodinu, kde sa nachádza pár vecí, ktoré chcem (a zvyčajne aj potrebujem). Takto sa vyhneme a) stresu z toho, čo kúpiť a po b) sklamaniu vo forme nechceného darčeka. Nechcený darček zvyčajne dopadne tak, že ho nikto nikdy nebude používať, ale je vám ľúto ho vyhodiť (veď vám ho darovali z lásky) a tak na ňho padá prach ďaľších x rokov.

Ak vám však darčeky zaťažujú rozpočet, spôsobujú stres a prinášajú viac negatívneho, ako pozitívneho, inšpirujte sa Andreou – deťom dáva po troch darčekoch a s manželom si vymení darček len symbolicky. A napríklad autorka Whole30, Melissa Urban, darčeky vôbec nerozdáva a nepríjma. Tu nájdete jej článok, kde dopodrobna rozpisuje, ako takúto novú „tradíciu“ začať, ako to podať okoliu a ako to prežiť.

Samozrejme, to isté platí aj o iných sviatkoch, ako sú napríklad narodeniny. Popravde, ja nemám rada darčeky, ktoré sú bez ducha a sú kúpené len tak, aby bolo. Ak ide len o to aby ste dotyčnému ukázali, že ste si na ňho spomenuli a máte ho radi, (viac) poslúži aj ručne vyrobený darček, niečo napečené, poukaz na zážitok, spoločný obed… Človek naozaj nepotrebuje ďalšiu haraburdu, len preto, že je sviatok.

Uff a to sme ešte ani nezačali hovoriť o stromčeku, milión plastových ozdobách, prebytku jedla…

minimalizmu
Naozaj potrebujeme pod stromčekom 20 darčekov?, Zdroj:pixabay.com

2. Jedlo a chudnutie

Od nového roka začínam cvičiť! Od nového roka chudnem! A piateho januára pri jedení koláča si poviete, že od februára. Klasika, v ktorej sme (boli) zamotaní všetci. Nasledujúc minimalizmus, je na to len jedna rada – nekomplikujte to.

Prvého januára si netreba spísať 56 predsavzatí, ktoré musíte zaručene dodržať. Po prvé, nie je to absolútne realistické. Áno, znie to super. Vstať o štvrtej ráno, hodina joga, potom hodina beh, potom odšťaviť zeler, potom meditovať, potom si dať vodu s citrónom, potom na raňajky blanšírované vajco k tomu chlieb bez éčok z pekárne, najlepšie čerstvý, potom prečítať kapitolu z knihy, potom …. Aj vám sa z toho zamotala hlava? A to sme sa ani nedostali k tomu, že väčšina z nás má aj iné povinnosti, deti, prácu. A pravdepodobne ani väčšina z nás nie je Wonder Woman.

Oveľa realistickejšie je sústrediť sa na pár realistických zvykov, ktoré vám obohatia život. Nemusíte mať pernamentku do supermoderného ženského fitka, lymfodrenáže masáže, vákuovo-elektrické cvičenia a neviem čo ešte. Stačí vám aj 15-minútové Youtube high-intensity video, ktoré budete cvičiť pár krát do týždňa. Ako Andrea hovorí, jedoducho niečo také, na čo je až trápne hľadať výhovorky. 🙂

A čo sa jedla týka… Naozaj potrebujeme dvoj-stranové recepty a nových kuchynských pomocníkov? Nejde to bez toho?

Akože „užitočné“ kuchynské vychytávky, ktoré sú ale totálna…blbosť sú moja špeciálne nenávidená kategória. Z duše neznášam kuchynských pomocníkov, ktorých „zaručene“ potrebujete, lebo vám na to niekto ponúka zľavový kód na Instagrame. Áno, hovorím o krájačoch na banán (použime nôž?), varičoch na vajcia (hmmm….hrniec?), špeciálne silikónové formy na všeličo (jedna nestačí?) a tak ďalej. Použije sa to raz a potom to navždy ostane okupovať kuchynskú skrinku.

Tak isto nákupy potravín. Nemusíte mať doma 200 surovín, ktoré použijete tak raz, a potom vám do toho nalezú červíky, lebo si na to už nespomeniete. Pokiaľ nie ste vášnivá kuchárka, kupovať xy surovín na jeden recept je zbytočné. My napríklad nakupujeme 90% vecí stále dookola, lebo viem, že to zje a to máme radi. Preto sú moje recepty nekomplikované a z tých istých surovín. Stále dookola, len iné kombinácie. A to môže byť dôkazom, že sa to dá 🙂

Keď ešte zaradíte prerušovaný pôst, život sa vám prestane komplikovať ešte viac. Zrazu nemusíte riešiť, čo jesť každé tri hodiny. Stačí dvakrát za deň. Hurá! Ja osobne mám prerušovaný pôst 16/8 nastavený už vyše roka a neviem si to vynachváliť. 🙂

minimalizmu
Zabudnite na 56 predsavzatí. Stačí jedno!, Zdroj: pixabay.com

3. Informácie

Áno, aj tu sa dá minimalizmus aplikovať. Nejdem vás nudiť štatistikami, ale každý so zdravým rozumom môže vidieť, že informácií je okolo nás každý deň tisícky. Televízia doma, noviny, rádio v aute, sociálna sieť jedna, sociálna sieť dva, správy v mobile, správy doma a pre istotu rovno 4 druhy správ. Je toho jednoducho veľa.

Ak len zlomku týchto informácií venujete svoju energiu, na konci dňa prescrollujete ešte „pre istotu“ instagram, či vám niečo neuniklo a idete spať úplne vyšťavení. A ešte ich ani nestihneme spracovať (veď kedy, keď ideme spať) a ráno rozlepíme oči a hňed nasávame nové informácie ako špongie. Bez mučenia priznávam, že toto je aj môj problém. A potrebujem sa ho zbaviť.

Ale napríklad takú telku som 5 rokov v Dánsku nemala a nikdy mi nechýbala. Tak som si na to zvykla, že teraz keď ju doma aj mám (a pre istotu 2 telky), zapla som ju presne nula krát. Nula. Možno sa zhodnete so mnou, že aj tak v nej dávajú veľké.. nič. Normálne mám pocit, že keď ju niekde náhodou pozerám, odumierajú mi mozgové bunky v priamom prenose. Oveľa radšej si zapnem cielene film na Netflixe, bez reklám. A mám svätý pokoj.

Ak to cítite podobne, že to z vás vysáva energiu, zbavte sa tohto extrémneho objemu (väčšinou negatívnych) informácií. Postupne. Najprv televízor, potom zrušenie predplatného alebo žiadne kupovanie nezmyselných časopisov a bulváru, obmedzenie sociálnych sietí… Čokoľvek pre vás bude lepšie. Možno tak týždeň budete so svojimi zlozvykmi bojovať, ale nakoniec to bude oslobodzujúce. Idem do toho s vami 🙂

minimalizmus

4. Čas

Máte diáre? Kalendár? Domáci a ešte aj v práci? A ešte jeden diár, motivačný? A ešte jeden, špeciálny fitness diár?

Je celkom vysoká pravdepodobnosť, že vás kalendár pracovný, či domáci prevlacuje. A na motivačné a cvičiace neostane ani čas, ani chuť. Celý deň lietate ako handra a na koniec nič nie je urobené, ste unavení, ubolení a nič sa vám nechce. Len prezrieť sociálne siete. Produktívny deň by však nemal vyzerať takto. Z produktívneho dňa by ste sa mali cítiť dobre a mať pocit zadosťučinenia.

Sústreďte sa preto na jednu vec ktorú musíte za deň urobiť, vyškrtajte všetky nezmyselné a nepotrebné veci a vsuňte si niekam do rozvrhu aj chvíľku pre seba. Cvičenie, čítanie, jedlo bez stresu… Ak chcete, stiahnite si zdarma môj ročný plánovač. Tam nie je priestor na plané sľuby a zbytočné predsavzatia. Maximálne tri ciele s podrobným plánom, ako ich dosiahnuť a 5 zvykov, ktoré si môžete sledovať. Jednoduché a účinné.

Váš čas je vaše bohatstvo. Dobre si rozmyslite, komu ho venujete. 🙂 A toto nie je žiadne klišé, toto je fakt. Prečo by ste ho mali tráviť tam, kde nechcete? Alebo s tými ľuďmi, ktorí vám berú energiu? Je čas byť trochu sebeckí, čo sa tohto týka. Preferujete zaliezť do postele s teplým čajom pred divokými párty? Tak smelo do toho. A nemusíte sa nikomu ospravedlňovať. Je to len a len váš čas a je na vás, ako s ním naložíte. Nekomplikujme to 🙂

minimalizmus
Váš čas je len váš., Zdroj: pixabay.com

Ďakujem minimalistka.sk, že ma inšpirovala premýšľať nad vecami inak a zaradiť do života minimalizmus 🙂 Čaká nás víkend a ja už presne viem, čo budem robiť. Vyhadzovať, triediť a rozdávať. Už sa na to teším.

A viete čo? Možno ani nemusíte nič vyhadzovať. Len, preboha, už nič nové (nepotrebné) nenakupujte. 🙂

Dúfam, že aj vás minimalizmus inšpiroval. Aspoň trošku. Alebo je už minimalizmus súčasťou vášho života? Budem sa tešiť na komentáre 🙂

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.