Vianoce, to nie je len škorica a perníky. To sú aj šťavnaté zavárané višne a horká čokoláda. Skúste tieto višňovo-čokoládové cupcakes bez cukru a bez múky a dajte Vianociam novú príchuť.
Keď som bola malá, neznášala som tie višňové pralinky. Vlastne, doteraz ich neznášam. Ani vianočné koláče, kde je vnútri schovaná višňa. Jendoducho je niečo čudné na zahryznutí sa do studenej višne, keď ju tam neočakávate.
Pri týchto cupcakes bez cukru a bez múky mi však nevadia. Práve naopak. Úžasne dopĺňajú čokoládove cesto a čokoládové kúsky. Cupcake je tak krásne šťavnatý. Na vrchu je lahodný krém, ktorý zabalí vaše chuťové poháriky do obláčiku.
Určite si túto novoobjavenú chuť Vianoc nenechajte ujsť. Nemusí byť všade len škorica a perníkové korenie. Tieto višňovo-čokoládové cupcakes vám pripomenú višne v čokoláde. S tým rozdielom, že budú chutiť aj tým, ktorí višne v čokoláde nemajú radi. 🙂
Na 4 menšie cupcakes budeme potrebovať:
Cesto:
- 2 vajíčka
- 3 PL redšieho bieleho jogurtu (3,8%)
- 2 PL kokosovej múky
- 1 PL mletých orechov (vlašské, lieskové)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- vanilka (1/2 struku-zrniečka)
- 30g vysokopercentnej čokolády
- hrsť zaváraných odkôstkovaných višní
Krém:
- 50g mascarpone
- 100ml šľahačkovej smotany
- vanilka (1/2 struku-zrniečka)
TIP: Ozdobte cupcakes čokoládovou ganážou a kúskom čokolády. Prípadne ganáž vmiešajte do vanilkového krému – bude z neho čokoládový krém.
Postup:
- Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme jogurt a lyžicou poriadne premiešame. Pridáme suché suroviny vrátane vanilky, poriadne premiešame do hladka a nakoniec vmiešame čokoládu nasekanú na malé kúsky a vykôstkované višne.
- Naplníme muffinové košíčky a dáme piecť na cca 15-20 min. na 180°C. Cesto trošku stúpne.
- Medzitým si pripravíme krém. Mascarpone, šľahačku aj vanilku dáme do jednej misy a šľahačom vyšľaháme dotuha.
- Na vychladené cupcakes dáme krém pomocou cukrárskeho vrecka. Polejeme čoko ganážou a ozdobíme kúskom čokolády.