Ako sa vyhnúť stresu počas Vianoc? Toto sú 4 základné rady

Blog, Lifestyle

Vianoce sú za dverami a ty sa už určite nevieš dočkať na vianočné nákupy, pečenie alebo výzdobu. Ale ako sa vyhnúť stresu, ktorý tieto sviatky prinášajú?

Vianoce každoročne prinášajú aj balík stresu, s ktorý musíme narábať opatrne. Stres je jeden z dôležitých faktorov v našom živote. Stres negatívne ovplyvňuje naše zdravie, si nervózny a upadáš do depresie.

Podľa magazínu Discover mladí ľudia trpia stresom hlavne pri práci a rozmýšľaní nad peniazmi. Peniaze a práca sú s Vianocami úzko spojené. Potrebuješ voľno na nákup darčekov a tie však niečo stoja. Nedovoľ však, aby stáli aj tvoje zdravie.

Prinášame ti pár rád, ako sa vyhnúť stresu pred Vianocami a byť viac v pohode.

  1. Daj si limit na darčeky

V Spojených štátov približne 62 percent ľudí trápia peniaze a je to jeden z hlavných dôvodov vzniknutého stresu.

Preto by bolo potrebné, aby si si na chvíľu sadol, urobil zoznam, komu ideš tento rok kúpiť darčeky a vyčlenil limit na každého človeka. Budeš tak mať prehľad o tom, v akej cenovej relácii sa pohybuješ a či vôbec máš toľko peňazí na kúpu darčekov.

Rodinu si pravdepodobne umiestniš na prvé mieste a minieš tam najviac. Urči si priority a darčeky choď kúpiť hneď zajtra – alebo si urob minimálne malý prieskum, čo môžeš v obchode nájsť za sumu, ktorú si si zvolil.

2. Neber Vianoce ako sviatok, kedy môžeš zjesť všetko

Robí to každý z nás. Sú Vianoce, si s rodinou, pečú sa koláče, dobroty a iné pochutinky. Skús však myslieť na to, že zlé stravovanie ti môže ovplyvniť náladu, myseľ a v kombinácii s vianočným zhonom, vyeskalovať tvoj stres na maximum.

Jasné. Dáš si zákusky, šalát a perníky. Skús to však limitovať len na deň-dva pred a deň-dva po Vianociach. Akonáhle sa vrátiš do režimu, budeš sa cítiť lepšie. Človek si počas sviatkov a rodinnej pohody môže kľudne dopriať nejaké tie „nesprávne veci“.

Nie sme roboty, aby sme fungovali na 100 percent. Mysli však na stále spomínaných 80:20. Väčšinu času (80%) si v režime, normálnej strave a 20% si vyčleníš na malé prehrešky vo forme vianočných koláčikov.

Ak chceš zmierniť vianočné prejedanie, zapoj fasting ako účinný spôsob oddychu tvojho tela od jedla. Môžeš skúsiť jesť v intervaloch od 12:00 do 20:00, aby si aspoň 16 hodín tvoje telo oddýchlo od príjmu jedla – zvýši príjem zeleniny a sladké skús aspoň na chvíľu nahradiť ovocím.

3. Choď na prechádzku do prírody

Keďže počas Vianoc sme viac doma a pohybu je menej, bude dobrým nápadom odreagovať sa niekde na vzduchu. Príjemná prechádzka v lese môže byť slušným odreagovaním sa pred ľuďmi, ktorí pobehujú na vianočných trhoch.

Ak však vyhľadávaš spoločnosť a chceš byť bez stresu, odporúčam nejakú príjemnú kaviareň, kde bude hrať vianočná hudba a objednáš si svoju rannú kávu. Prechádzka v prírode je však určite účinnejšia, keďže rozhýbeš svoje svaly a trochu sa ponaťahuješ.

Ak máš možnosť dokonca športovať, tak ani nerozmýšľaj a vybehni von s partiou kamošov hrať futbal, alebo si zaplávať do miestnej plavárni.

4. Zober si čas pre seba

Vianočný čas je časom rodiny. To vieme asi každý. Na druhej strane počas Vianoc budeš pravdepodobne obklopený ľuďmi väčšinu času a to nemusí byť pre tvoje psychické zdravie to najlepšie. Ak je toho na teba príliš a cítiš sa, že potrebuješ viac času pre seba, tak si ho urob.

Choď napríklad skôr spať alebo si prečítaj dobrú knihu. Prechádzka so psom, alebo upratovanie osamote ti prečistí myšlienky a ešte spojíš aj príjemné s užitočným. Zavri sa do vlastných myšlienok a skús rozmýšľať nad inými vecami ako sú Vianoce. Tie prídu aj o rok. Zaujímavá kniha je vždy dobrým pomocníkom, ako zvládnuť stres.

Ľudia počkajú a určite pochopia, ak im slušne vysvetlíš, že sa necítiš vo svojej koži a dnes pôjdeš do postele skôr.

Zdroj: Discover, apa.org

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.