Škoricové osie hniezda bez cukru a bez múky

Dezerty, Recepty

Aj vy milujete škoricové osie hniezda? Spravte si ich v zdravej verzii bez cukru a múky!

Keď som bola malá, osie hniezda so škoricou boli mojimi obľúbenými. Teda, nie len keď som bola malá. V Dánsku, kde som žila, sú tieto koláčiky a ich variácie veľmi obľúbené tiež. Nájdete ich v každej pekárničke.

Milovala som tie z kysnutého cesta, ale nepohrdla som ani tými z lístkového. Jednou z mojich najobľúbenejších spomienok je keď sme sa vrátili o piatej ráno z párty s mojou spolubývajúcou a namiesto toho, aby sme šli domov, sme si počkali, kým otvoria pekáreň a kúpili sme si úplne čerstvé, ešte teplé škoricové osie hniezda a zjedli sme ich na lavičke pri jazere pri východe slnka.

Ale to boli časy, keď mi cukor ani múka nevadili. A keď som vládal byť na party do piatej ráno 😀 Teraz s pribúdajúcim vekom (a rozumom:D) si škoricové hniezda upečiem radšej doma. Tak, aby som stihla byť už o deviatej v posteli 😀

V mojich receptoch takmer nikdy nepoužívam umelé sladidlá, ale v tomto recepte sa sladilo žiada. Inak je škoricová náplň príliš intenzívna. Alternatívne vymeňte umelé sladidlo za kakao a urobte si kakaovo-škoricové osie hniezda bez múky. Bude to dobrotka tak či tak 🙂

skoricove hniezda

Na 8 hniezd budeme potrebovať:

Cesto

  • 280g strúhanej mozzarely
  • 140g mandľovej múky
  • 1 vajíčko
  • 3 PL sladidla erythritol
  • 1 PL mletej škorice (kopcovitá)
  • ½ ČL prášku do pečiva

Náplň

  • 3 PL masla
  • 2 PL sladidla erythritol
  • 2 PL škorice
  • ½  hrnčeku nasekaných pekanových orechov – nemusí byť!

Postup:

  1. Mozarellu roztopíme v mikrovlnke v 30 sekundových intervaloch, kým nie je roztopená na kašu. Pozor však aby sme ju neprehriali – potom začne vysychať a tvrdnúť.
  2. Medzitým si v miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.
  3. Do roztopenej mozarelly vmiešame celé vajíčko a túto zmes potom primiešame k sypkým ingredienciám.
  4. Rukami vypracujeme cesto tak, aby boli všetky suroviny zapracované. Odložíme do chladničky.
  5. Medzitým si pripravíme náplň. V mikrovlnke roztopíme maslo a zmiešame so škoricou a sladidlom. Odložíme do chladničky, aby plnka trochu stuhla.
  6. Cesto vyberieme, položíme na pečiaci papier, prikryjeme ďalším listom pečiaceho papiera a vyvaľkáme. Chceme dosiahnuť tenké cesto v tvare štvorca.
  7. Keď je cesto v želanom tvare, vrchný pečiaci papier stiahneme a cesto potrieme plnkou po celej ploche. Ak chceme, posypeme pekanovými orechmi.
  8. Opatrne zrolujeme (ako štrúdľu) a nakrájame na 8 kúskov.
  9. Pečieme ideálne vo vyššej zapekacej mise vystlanej pečiacim papierom, aby osie hniezda držali tvar. Pečú sa zhruba 15-20 minút na 180°C. Pozor na čas – ak sa prepečú, vyschnú a budú tvrdé.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.