Skvelé ako príloha, alebo ako hlavné jedlo.
V zime milujem teplé jedlá. Ten pocit, keď prídete z prechádzky vyzimení a vyhladovení a dáte si dobré, teplé jedlo je na nezaplatenie. Čerstvú zeleninu milujem, ale ako prílohu k teplému jedlu väčšinou radšej volím jej pečenú, či varenú podobu.
Musím sa priznať, že som sa už prejedla varenej brokolice aj pečenej cukiny. A keďže u nás doma bola ryža obľúbenou prílohou, musela som si nájsť nejakú jej náhradu. V mrazáku som našla mix miešanej zeleniny a spravila som toto skvelé rizoto.
Dá sa jesť ako príloha ku kuraciemu mäsku na všetky spôsoby, či k pečeným rybkám, ale úžasné je aj samotné. Skvelé keď potrebujete doplniť vitamíny a na surovú zeleninu je vonku jednoducho „príliš zima“. 🙂
Citrónová kôra a tymián pridajú rizotu na chuti a neobyčajnosti. Odporúčam podávať s parmezánom a čerstvými bylinkami. Skutočne gurmánsky zážitok!
Na 3 porcie budeme potrebovať:
- 400g zeleniny – brokolica, hrachové lusky, cuketa
- 1 karfiol
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL masla
- 1 ČL sušenej citrónovej kôry
- 1 ČL sušeného tymiánu
- soľ, korenie
Postup:
- Karfiol si v nasekáme na malinké kúsky vo food procesore.
- Na panvici si roztopíme maslo a pridáme zeleninu a restujeme do zmäknutia.
- Pridáme pretlačený cesnak, korenie a nasekaný karfiol, premiešame a necháme dusiť približne 7 minút.
- Servírujeme s nastrúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami.