Záchrana v každej situácii – to sú kokoso-jahodové domáce müsli tyčinky.
Poznáte to, uponáhľaný deň, nestíhate nielen raňajky, ale ani obed a lovíte v kabelke dúfajúc, že tam nájdete niečo rýchle pod zub. Nič.. tak skočíte do prvého obchodu a kúpite si fit tyčinku v domnení, že volíte menšie zlo. Ale je to naozaj tak?
Po tom, ako som v obchode začala skúmať dvojstranové zloženia fit-bio-protein-superfood tyčiniek, ostala som v šoku. Toľko riadkové zloženie nemá ani cheeseburger v McDonalde.
A tak som musela proste urobiť domáce müsli tyčinky! Lebo veď zas nás čaká uponáhľaný týždeň a čo je lepší dezert po obede v robote/škole, ako domáca müsli tyčinka.. a pozor.. BEZ ĎATLÍ!
Nieže by bolo na ďatlách niečo zlé, ale každá tyčinka, čo chytím v obchode do ruky ich obsahuje, až som sa zamyslela, či to bez nich vôbec ide… a veruže ide!
Tu je recept na kokosovo-jahodové, ale môžete si ich obmeniť ako len chcete-čokoška, orechy, kakao, škorica.. čo vás len napadne. Sladidlo som ako vždy nepoužila, ale pokojne si doslaďte ak potrebujete.
Na 5 müsli tyčiniek budeme potrebovať:
- 1/2 hrnčeka semiačok (chia, ľanové, sezamové, tekvicové, slnečnicové..)
- 1/2 hrnčeka vody
- 1 menšie vajko
- 5 PL strúhaného kokosu
- 5 PL lyofilizovaných jahôd (malé kúsky)
- 1 PL orechového masla (najlepšie kokosové, či mandľové)
- 2 PL kokosových čipsov
Postup:
1. Semiačka zmiešame s vodou a necháme napučať v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc.
2. Kokos nasucho opražíme na panvici, či v rúre (3-4min) do zlatova. Napučané semiačka zmiešame s vajíčkom a všetkými ingredienciami vrátane opraženého kokosu.
3. Cesto nemá byť príliš riedke (nemá sa liať). Ak je riedke, pridajte ešte kokos:)
4. Dáme na plech pokrytý pečiacim papierom v hrubšej vrstve a nakrojíme tyčinky.
5. Pečieme cca 25-30 min na 180°C. Ak ich chceme viac chrumkavé, môžme piecť dlhšie.