Chrumkavé koláčiky bez štipky múky, či cukru. Užite si Vianoce bez výčitiek!
Po perníkových guľkách, ktoré musia byť v chladničke (ak vám vôbec nejaké ostanú :D) na Vianoce potrebujem aj koláčiky, čo budú len tak na tanieri na stole… Viete, aby sa rodinka (a ja) vždy mohla ponúknuť, keď pôjde okolo 🙂
Kokosky sú ideálnou voľbou! Chrumkavé, nie však vysušené – presne také, aké majú kokosky byť. Tak isto ako perníkové guľky, kokosky spĺňajú moje vianočno-koláčové požiadavky a tak neobsahujú nič super špeciálne.
Navyše na ne potrebujete jednu misku a ruky. Rýchle a jednoduché. A to nehovorím o tom, ako rozvoňajú celú kuchyňu, keď budú v rúre! Vôňa kokosu a masla…ďaľšia z vôní, čo mi pripomína Vianky 🙂
Rozmýšľam, že by boli ideálne aj ako malý darček pre mojich blízkych. Zabaliť do peknej krabičky, previazať mašličkou a malá, chutná a hlavne zdravá pozornosť na svete. Ja by som sa takej určite potešila! To len tak, keby vám dochádzali nápady na vianočné darčeky. Či o tých ešte ani nerozmýšľate? 😀
Ako už u mňa býva zvykom, do kokosiek som nepridala žiadne sladidlo. Kokos je sladký sám o sebe a myslím, že ho tam nie je treba. (A tiež tu v Dánsku sú sladidlá drahé, haha.) Určite ich však vyskúšajte namočiť po upečení do roztopenej čokolády! Tmavá čokina pridá kokoskám ten správny vianočný šmrnc!
Na cca 15 kokosiek budeme potrebovať:
- 100g mandľovej múky
- 35g kokosovej múky
- 5 PL strúhaného kokosu
- 1 vajíčko
- 40g masla
- 2 ČL kokosového oleja
- vanilka (½ struku, ¾ ČL prášku)
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
TIP: Upečené a vychladené kokosky namočte v roztopenej horkej 99% čokoláde (2 kocky) zmiešanou s kokosovým olejom (½ ČL).
Postup:
- Všetky suché ingrediencie zmiešame v miske.
- Pridáme vajíčko, zľahka premiešame.
- Pridáme maslo a rukami umiesime cesto. Konzistenciou by malo byť ako klasické maslové. Následne vytvarujeme guľky.
- Guľky poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme na 190°C zhruba 15 minút dozlatova.