Koláčik s príchuťou jesene.
Jeseň je tu! Nieže by som nemala rada leto, ale už som mala celkom dosť neúnavného slnka a rekordných teplôt. Tešila som sa na to, ako sa zachumlím v posteli so šálkou teplého čaju a budem si užívať klopkanie dažďových kvapiek na okná.
Len som akosi zabudla, že to je len moja romantická predstava. V skutočnosti jeseň znamená blato, daždivé počasie, premočené oblečenie, chrípku a kašľajúcich ľudí, studené ruky, pokazené dáždniky, vietor a šesť vrstiev oblečenia. Och, keby len vyšlo to slnko!
Či už ležíte v pohodlnej posteli (s chrípkou), alebo máte uponáhľaný (daždivý) deň, nič nepoteší viac ako lahodný koláčik. Dobre, možno okrem vreckoviek.
Vlašské orechy sa mi neodmysliteľne spájajú s jeseňou. K tomu škorica a hrejivý, výborný koláč je na svete. Ak preferujete low-carb stravovanie a nie keto, pokojne do koláčika pridajte aj nastrúhanú polovicu jabĺčka. Musím však povedať, že šťavnatý je aj bez toho!
Bonusom je aj fakt, že ho máte pripravený za 4 minúty so „vším všudy“, umytie hrnčeka vrátane. Rýchla a zdravá škoricová mňamka – čo viac si priať? 🙂
Na 1 porciu budeme potrebovať:
- 1 ½ PL kokosovej múky
- 1 ČL škorice
- ½ ČL prášku do pečiva
- ⅓ hrnčeka nakrájaných vlašských orechov
- 3 PL šľahačkovej smotany
- 1 vajíčko
- 1 PL oleja z vlašských orechov / kokosového oleja
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť!
Postup:
- V hrnčeku so širším dnom si zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Pridáme smotanu, celé vajíčko a olej a poriadne premiešame.
- Vložíme do mikrovlnky a necháme ohrievať približne dve – tri minúty podľa výkonu mikrovlnky. Priebežne kontrolujeme a vyberieme vtedy, ak je cesto na povrchu pružné a mäkké, ale nie vlhké.
- Vyklopíme z hrnčeka a ešte teplé polejeme lyžicou šľahačkovej smotany, vďaka čomu bude koláčik neuveriteľne šťavnatý. Podávame so šľahačkou, malinovým džemom, orieškami alebo kakaovou polevou.