Plnené portobello hríby so špenátom, syrom a slaninou

Hlavné jedlá, Recepty

Chutná slaninka a veľa syru v prekvapivom šate.

Mávam také obdobia, že sa prejem vecí, čo jedávame stále dookola. Či už preto, že nemám chuť nič vymýšľať, alebo jednoducho nestíham. A tak jeme bio párky, vajíčka a zeleninu na raňajky, obed aj večeru. Nič moc.

Dostala som v práci neplánovane voľno a padlo mi to vhod. Konečne som mala čas vyskúšať recept, ktorý mám už dlhšie v hlave. Každý krát na trhu som prechádzala okolo veľkých portobello hríbov, čo sú vlastne veľké šampiňóny. Krásne voňali a ja som už vedela čo s nimi urobím.

plnené hríby

Sú zdrojom selénu, horčíku, zinku a dokonca majú viac draslíka ako banán. Niekde som sa dočítala, že obsahujú dokonca aj vitamín D! To sa takto na jeseň bude hodiť.

Okrem týchto benefitov aj skvelo chutia. Nie nadarmo ich vegetariáni obľubujú ako náhradu mäsa. V letných mesiacoch sa hodia na gril a na jeseň šup s nimi do rúry. A aby to nebola nuda, prečo ich nenaplniť špenátom. A syrom. A slaninou. Mňam!

Keď už som mala čas, tak som počas varenia zobrala do ruky foťák a pripravila rýchly fotopostup (pozrite v galérii). To keby sa vám náhodou zdal postup príliš komplikovaný a už-už vás takmer odradil.

Takže postup v skratke: vydlabať, natrieť, upiecť, pripraviť plnku, naplniť a upiecť znova. Nič zložité. 🙂 Príprava trvá asi 40 minút aj s pečením (a jedením – zmiznú rýchlo, to mi verte).


Na 5 plnených hríbov budeme potrebovať:

  • 5 ks portobello hríbov
  • 3 PL olivového oleja
  • 120g slaniny nakrájanej na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké hrste čerstvého špenátu
  • ⅔ hrnčeku smotany na šľahanie (min. 33%)
  • ½ hrnčeku strúhanej mozzarely
  • 5 PL nastrúhaného parmezánu alebo syru grana padano
  • soľ, sušený cesnak, bazalka, korenie

Postup:

  1. Z hríbov vyrežeme hlúbiky a lyžičkou ich vydlabeme. Hlúbiky si nakrájame na malé kocky a odložíme bokom.
  2. V malej miske zmiešame olivový olej, sušený (alebo čerstvý pretlačený) cesnak, soľ a korenie a hríby natrieme zvonku aj zvnútra.
  3. Hríby poukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom a dáme piecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 180°C.
  4. Medzitým si spravíme plnku. Na rozohriatu panvicu dáme slaninu spolu s nakrájanými hlúbikmi a cesnakom a pražíme do zlatova.
  5. Pridáme špenát a chvíľku dusíme. Stíšime plameň a prilejeme šľahačkovú smotanu.
  6. Pridáme nastrúhanú mozzarellu, necháme roztopiť a chvíľku prevaríme, kým nám nevznikne homogénna hmota. Ochutíme bylinkami a korením podľa chuti a odstavíme z plameňa.
  7. Vyberieme hríby z rúry. Pustia dosť šťavy – treba ju vyliať. Suché hríby naplníme plnkou a posypeme strúhaným parmezánom.
  8. Vrátime naspäť do rúry na približne 20 minút, kým syr na vrchu nie je upečený do zlatova.

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user niesomzcukru does not have permission to use this feed type.
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.