Ďaľšia zo slovenských klasík – plnená paprika.
Plnená paprika je ďalšia zo slovenských klasík a zároveň jedlom, ktoré je milované a nenávidené. Niektorí si toto jedlo (ako my) spájajú s príjemnými spomienkami u babičky a niektorí s nie úplne vydarenými verziami tohto jedla v školských jedálňach.
K paradajkovej omáčke a plneným paprikám sme priložili LC verziu varenej knedľe, ktorej predchádzalo pár nevydarených pokusov. Poznáte ten pocit, keď niečo robíte na 3x a konečne sa to podarí, tak ako sa má? Presne toto sa nám stalo pri príprave tejto knedle 🙂 Nakoniec malo všetko šťastný koniec a knedľa bola výborná a skvelo dopĺňala chuť paradajkovej omáčky.
Po tom, ako sme už uvarenú knedľu vytiahli z hrnca, dali sme ju dopiecť do rúry na 10-15 minút na 200°C, aby sme eliminovali akúkoľvek „vlhkosť“ z psyllia.
Na 6 porcií plnených paprík budeme potrebovať:
- 500g mletého bravčového mäsa
- 500g paradajkového pretlaku
- ½ karfiolu
- 2 vajíčka
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 paprík
- 300 ml vody
- soľ, korenie
Knedľa (2 porcie)
- 90g smotanového syru (Lučina, Philadelphia…)
- 2 vajíčka
- ½ ČL soli
- ½ ČL prášku do pečenia
- 10g psyllium
Postup:
Plnená paprika:
- Surový karfiol nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme na ryžu.
- Cibuľu nakrájame na drobno, rozpučíme cesnak a obidve pridáme do misy s karfiolom, hovädzím mäsom, vajíčkami, soľou a mletým čiernym korením. Celú zmes premiešame.
- Papriku umyjeme a zbavíme stopky a semienok vo vnútri. Následne papriku naplníme pripraveným mixom s mäsom. Ak nám ostane mäso, vytvarujeme z neho guľky.
- Do väčšieho hrnca dáme vrieť vodu a po zovretí pridáme naplnené papriky a zvyšné mäsové guľky a pod pokrievkou necháme dusiť asi 25 minút.
- Do hrnca pridáme paradajkový pretlak, podľa chuti dosolíme a pridáme korenie a varíme ešte ďalších 10 minút.
Knedľa:
- Všetky ingrediencie si zmiešame v strednej veľkej mise.
- Cesto na knedľu zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do hrnca s pripravenou vriacou vodou. Varíme asi 40 minút.
- Prípadne sa cesto môže dopiecť v rúre, aby sa spevnilo.