Plnená paprika na paradajkovej omáčke s keto knedľou

Hlavné jedlá, Recepty

Ďaľšia zo slovenských klasík – plnená paprika.

Plnená paprika je ďalšia zo slovenských klasík a zároveň jedlom, ktoré je milované a nenávidené. Niektorí si toto jedlo (ako my) spájajú s príjemnými spomienkami u babičky a niektorí s nie úplne vydarenými verziami tohto jedla v školských jedálňach.

plnená paprika

K paradajkovej omáčke a plneným paprikám sme priložili LC verziu varenej knedľe, ktorej predchádzalo pár nevydarených pokusov. Poznáte ten pocit, keď niečo robíte na 3x a konečne sa to podarí, tak ako sa má? Presne toto sa nám stalo pri príprave tejto knedle 🙂 Nakoniec malo všetko šťastný koniec a knedľa bola výborná a skvelo dopĺňala chuť paradajkovej omáčky.

Po tom, ako sme už uvarenú knedľu vytiahli z hrnca, dali sme ju dopiecť do rúry na 10-15 minút na 200°C, aby sme eliminovali akúkoľvek “vlhkosť” z psyllia.


Na 6 porcií plnených paprík budeme potrebovať:

  • 500g mletého bravčového mäsa
  • 500g paradajkového pretlaku
  • ½ karfiolu
  • 2 vajíčka
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 paprík
  • 300 ml vody
  • soľ, korenie

Knedľa (2 porcie)

  • 90g smotanového syru (Lučina, Philadelphia…)
  • 2 vajíčka
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL prášku do pečenia
  • 10g psyllium

Postup:

Plnená paprika:

  1. Surový karfiol nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme na ryžu.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno, rozpučíme cesnak a obidve pridáme do misy s karfiolom, hovädzím mäsom, vajíčkami, soľou a mletým čiernym korením. Celú zmes premiešame.
  3. Papriku umyjeme a zbavíme stopky a semienok vo vnútri. Následne papriku naplníme pripraveným mixom s mäsom. Ak nám ostane mäso, vytvarujeme z neho guľky.
  4. Do väčšieho hrnca dáme vrieť vodu a po zovretí pridáme naplnené papriky a zvyšné mäsové guľky a pod pokrievkou necháme dusiť asi 25 minút.
  5. Do hrnca pridáme paradajkový pretlak, podľa chuti dosolíme a pridáme korenie a varíme ešte ďalších 10 minút.

Knedľa:

  1. Všetky ingrediencie si zmiešame v strednej veľkej mise.
  2. Cesto na knedľu zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do hrnca s pripravenou vriacou vodou. Varíme asi 40 minút.
  3. Prípadne sa cesto môže dopiecť v rúre, aby sa spevnilo.
plnená paprika
Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.