Jednoduchý lahodný dezert.
Sviatky za nami, je čas pustiť sa do tých novoročných predsavzatí! Ktoré som si nedala. Nieže by som sa nechcela v ničom zlepšiť, či posunúť. Len to nechcem škatuľkovať ako predsavzatie, pridať tak zbytočný tlak sama na seba a nakoniec to aj tak nevydržať, lebo ciele, ktoré som si dala, boli nereálne.
Takže v 2019 chcem byť, tak ako každý rok, najlepšou verziou seba a budem sa snažiť, aby sa tak stalo. Každý deň, nie len prvý týždeň v roku. Nový rok je šanca na nový začiatok, ale to je každý nový deň. Takže či je 1.1 alebo 25.7 je to predsa jedno 🙂

Ak je jedným z vašich cieľov byť zdravší a mať zdravý vzťah s jedlom a vybrali ste si cestu nízkosacharidového stravovania, gratulujem. Je veľká šanca, že sa vám to podarí. A aby ste si nemysleli, že to je len jedenie jednotvárneho jedálnička a navyše neuveriteľne neudržateľný spôsob stravovania (ako mnohokrát počúvame) tu je dôkaz, že tieto reči sú len rečami neprajníkov 🙂
Rýchly domáci puding z 3 surovín, ktoré má takmer každý low-carb stravník doma. Smotana, žĺtka a vanilka – nič viac, nič menej 🙂 Žiadne škroby, konzervanty, farbivá, či chémia. Naozajstné výživné jedlo bez pocitu odopierania si. Dobrú chuť! 🙂
Na dve porcie budeme potrebovať:
- 225ml smotany na šľahanie (33%)
- 3 žĺtka
- 1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- keto sladidlo podľa chuti – nemusí byť
TIP: Pre ešte lepší zážitok servírujte s teplými rozvarenými malinami, či jahodami, šľahačkou, či čerstvým ovocím.
Postup:
- Nevyšľahanú smotanu nalejeme do hrnca so širším dnom. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme špičkou noža a vanilku vyškriabeme. Obsah lusku zmiešame v hrnci so smotanou.
- Smotanu s vanilkou ohrievame na miernom plameni aspoň 5 minút, aby sa chuť vanilky rozvinula. Smotana musí byť teplá (tak, že keď do nej dáte prst, nepopálite sa), ale nie vriaca.
- Medzitým si v druhej miske rozmiešame žĺtky ručne metličkou do bleda. Ak chcete pridať sladilo, tak v tomto kroku – rozmiešajte ho spolu so žĺtkami.
- Teplú smotanu vlievame po štvrtinách do žĺtok za stáleho miešania. Vždy po naliatí jednej časti miešame aspoň dve minúty pred naliatím ďaľšej časti.
- Keď máme smotanu celú zmiešanú so žĺtkami, celú zmes prelejeme späť do hrnca a varíme na miernom plameni do zhustnutia. Trvá to dlhšie a aj keď sa vám zmes nebude zdať úplne hustá, nebojte. Stuhne viac v chladničke.
- Teplý puding prelejeme do pohárov alebo servírovacích misiek a dáme do chladničky na aspoň 2 hodiny.
