Zaspomínajme si na časy za školskými lavicami s týmto klasickým receptom v nízkosacharidovej verzii.
Stretli ste sa už aj vy počas nízkosacharidovej diéty s pocitom, že vám niečo vo vašom jedálničku chýba? Nám sa to stalo, ale dlho sme nevedeli prísť na to, že čo to vlastne je. Konečne však prišiel moment osvietenia a uvedomili sme si, že nám chýba poctivé, domáce, klasické slovenské jedlo. A tak sme začali špekulovať.
Sedeli sme spolu na obede a na tanieri skúmali skoro každodenné volské oko so šalátom a hovoríme si, že je to síce dobré, ale niečo tu chýba. Začali sme spomínať na staré časy na základnej škole a konkrétne sa nám vybavil špenát, ktorý bol v školských jedálňach veľmi (ne)populárny. Týmto sa nám začala debata a sentimentálne spomínanie na obdobie, kedy nám mamina pripravovala poriadny, teplý obed a poviem vám úprimne, prišlo nám trošku smutno.
U nás doma bolo vždy zvykom jesť varený špenát so zemiakmi, čo sme ale v tomto prípade nahradili v rúre pečeným karfiolom, ktorý v kombinácii so špenátom vytvorí, ako sa u nás hovorí, „nebíčko v papuľke“ :). My sme sa rozhodli tento recept urobiť v tejto podobe, ale môžete si k tomu napríklad pridať aj nejakú dobrú domácu klobásku 🙂
Na 3 porcie budeme potrebovať:
- 750g mrazeného špenátu
- 1 malá cibuľa
- 50ml šľahačkovej smotany
- soľ, korenie muškátový orech, cesnak
- 1 ČL vlákniny (psyllium)
- 1 hlava karfiolu
- vajíčka uvarené natvrdo
Postup:
- Karfiol si nakrájame na väčšie kusy, poukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom, ochutíme a pečieme asi 25 minút na 180°C dozlatova.
- V hrnci si do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme mrazený špenát, dve lyžice čistej vody, hrniec zakryjeme pokrievkou a za občasného premiešania necháme špenát roztopiť.
- Hrniec s roztopeným špenátom dáme dole z plameňa a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka.
- Vrátime na sporák, prilejeme šľahačkovú smotanu, dochutíme a dobre premiešame. Posypeme psylliom a varíme ďaľších 5 minút do zhustnutia. Radšej psyllium pridávajte postupne, aby ste sa vyvarovali príliš želatínovej konzistencii.
- Podávame s pečeným karfiolom, vajíčkom natvrdo, či domácou klobáskou.