Klasický domáci špenátový prívarok

Hlavné jedlá, Recepty

Zaspomínajme si na časy za školskými lavicami s týmto klasickým receptom v nízkosacharidovej verzii.

Stretli ste sa už aj vy počas nízkosacharidovej diéty s pocitom, že vám niečo vo vašom jedálničku chýba? Nám sa to stalo, ale dlho sme nevedeli prísť na to, že čo to vlastne je. Konečne však prišiel moment osvietenia a uvedomili sme si, že nám chýba poctivé, domáce, klasické slovenské jedlo. A tak sme začali špekulovať.

Sedeli sme spolu na obede a na tanieri skúmali skoro každodenné volské oko so šalátom a hovoríme si, že je to síce dobré, ale niečo tu chýba. Začali sme spomínať na staré časy na základnej škole a konkrétne sa nám vybavil špenát, ktorý bol v školských jedálňach veľmi (ne)populárny. Týmto sa nám začala debata a sentimentálne spomínanie na obdobie, kedy nám mamina pripravovala poriadny, teplý obed a poviem vám úprimne, prišlo nám trošku smutno.

špenát

U nás doma bolo vždy zvykom jesť varený špenát so zemiakmi, čo sme ale v tomto prípade nahradili v rúre pečeným karfiolom, ktorý v kombinácii so špenátom vytvorí, ako sa u nás hovorí, „nebíčko v papuľke“ :). My sme sa rozhodli tento recept urobiť v tejto podobe, ale môžete si k tomu napríklad pridať aj nejakú dobrú domácu klobásku 🙂


Na 3 porcie budeme potrebovať:

  • 750g mrazeného špenátu
  • 1 malá cibuľa
  • 50ml šľahačkovej smotany
  • soľ, korenie muškátový orech, cesnak
  • 1 ČL vlákniny (psyllium)
  • 1 hlava karfiolu
  • vajíčka uvarené natvrdo

Postup:

  1. Karfiol si nakrájame na väčšie kusy, poukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom, ochutíme a pečieme asi 25 minút na 180°C dozlatova.
  2. V hrnci si do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme mrazený špenát, dve lyžice čistej vody, hrniec zakryjeme pokrievkou a za občasného premiešania necháme špenát roztopiť.
  3. Hrniec s roztopeným špenátom dáme dole z plameňa a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka.
  4. Vrátime na sporák, prilejeme šľahačkovú smotanu, dochutíme a dobre premiešame. Posypeme psylliom a varíme ďaľších 5 minút do zhustnutia. Radšej psyllium pridávajte postupne, aby ste sa vyvarovali príliš želatínovej konzistencii.
  5. Podávame s pečeným karfiolom, vajíčkom natvrdo, či domácou klobáskou.
špenát

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user niesomzcukru does not have permission to use this feed type.
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.