Sezónna tekvica a šťavnaté mäsko počas jesenných dní skvelo zahreje.
Vonku sa nám zjesenieva. Ako je v Kodani ne-zvykom, slnko svieti a vrhá lúče na okolitú prírodu. To je divadlo! Pri prechádzke šuštia listy pod nohami a stromy sa farbia do oranžova. A keďže milujem sezónne jedlá, tak sa mi do oranžova sfarbil aj tanier 🙂
Predsa len, po dlhej jesennej prechádzke dobre padne vhod teplé jedlo. Šťavnaté hovädzie mäsko v štipľavej omáčke a jemná pečená tekvica sa úžasne dopĺňajú. Áno, v pravom chili con carne nájdete aj papriku a fazuľu, ale fazuľu nejem a papriku som doma nemala 😀 Takže takto zjednodušene.
Ak nemáte radi tekvicu, môžete si chili con carne dať s karfiolovým pyré, ale osobne si myslím, že by bola škoda nevyužiť túto oranžovú dobrotu, ktorá je plná vitamínov a je v sezóne.
Recept je veľmi jednoduchý a v podstate potrebujete tri hlavné suroviny-tekvicu, mäso a paradajkový pretlak. Ak sa dá, voľte kvalitné mäso z voľného chovu, ktorého pôvod poznáte. Pozor! Zväčša paradajkové pretlaky bývajú plné cukru, tak si vyrobte svoj vlastný doma, alebo kúpte taký bez pridaného cukru, či konzervantov 🙂
Množstvo korenín závisí na vašej chuti, ale ja osobne mám rada chili con carne naozaj pikantné, takže chili nešetrím. Určite však nevynechajte lyžičku kakaa, ktoré vyzdvihne chuť omáčky a dodá jedlu krásnu farbu.
Milujem servírovať toto jedlo s lyžicou kyslej smotany, ktorá nádherne zjemní štipľavú chuť. Už len posypať čerstvými bylinkami a jednoduché jedlo, ktoré však zaujme, je na svete!
Na 2 porcie budeme potrebovať:
- ½ tekvice hokkaido (vydlabať)
- sušený cesnak, korenie, kurkuma, soľ, oregano, olivový olej
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 400ml paradajkového pretlaku – domáceho, alebo bez pridaného cukru a konzervantov
- 1 malá cibuľa
- 1 ČL masla
- 1 a ½ ČL chili
- 1 ČL mletej papriky
- soľ, korenie
- ¼ ČL mletého sušeného zázvoru
- ½ ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL kakaa
- 2 PL kyslej smotany
- koriander
Postup:
- Tekvicu nakrájame, poukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom, ochutíme korením a soľou, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme cca 20 minút na 180°C do mäkka.
- Medzitým si pripravíme mäsko. Na panvici roztopíme maslo a opražíme dozlatista cibuľku nakrájanú nadrobno.
- Pridáme hovädzie mäso a miešame pokým nezhnedne. Podlejeme ½ hrnčeka vody a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút, priebežne podlievame.
- Pokrievku odstránime, mäaso ochutíme, premiešame a zalejeme paradajkovým pretlakom. Stíšime plameň a varíme zhruba 10 minút, kým sa nám paradajková omáčka nezredukuje.
- Ochutnáme a prípadne ešte pridáme korenie podľa chuti.
- Sevírujeme s pečenou tekvicou a lyžicou kyslej smotany navrchu a ozdobíme čerstvým koriandrom.