Chili con carne s pečenou tekvicou

Hlavné jedlá, Recepty

Sezónna tekvica a šťavnaté mäsko počas jesenných dní skvelo zahreje.

Vonku sa nám zjesenieva. Ako je v Kodani ne-zvykom, slnko svieti a vrhá lúče na okolitú prírodu. To je divadlo! Pri prechádzke šuštia listy pod nohami a stromy sa farbia do oranžova. A keďže milujem sezónne jedlá, tak sa mi do oranžova sfarbil aj tanier 🙂

Predsa len, po dlhej jesennej prechádzke dobre padne vhod teplé jedlo. Šťavnaté hovädzie mäsko v štipľavej omáčke a jemná pečená tekvica sa úžasne dopĺňajú. Áno, v pravom chili con carne nájdete aj papriku a fazuľu, ale fazuľu nejem a papriku som doma nemala 😀 Takže takto zjednodušene.

Ak nemáte radi tekvicu, môžete si chili con carne dať s karfiolovým pyré, ale osobne si myslím, že by bola škoda nevyužiť túto oranžovú dobrotu, ktorá je plná vitamínov a je v sezóne.

Recept je veľmi jednoduchý a v podstate potrebujete tri hlavné suroviny-tekvicu, mäso a paradajkový pretlak. Ak sa dá, voľte kvalitné mäso z voľného chovu, ktorého pôvod poznáte. Pozor! Zväčša paradajkové pretlaky bývajú plné cukru, tak si vyrobte svoj vlastný doma, alebo kúpte taký bez pridaného cukru, či konzervantov 🙂

Množstvo korenín závisí na vašej chuti, ale ja osobne mám rada chili con carne naozaj pikantné, takže chili nešetrím. Určite však nevynechajte lyžičku kakaa, ktoré vyzdvihne chuť omáčky a dodá jedlu krásnu farbu.

Milujem servírovať toto jedlo s lyžicou kyslej smotany, ktorá nádherne zjemní štipľavú chuť. Už len posypať čerstvými bylinkami a jednoduché jedlo, ktoré však zaujme, je na svete!


Na 2 porcie budeme potrebovať:

  • ½ tekvice hokkaido (vydlabať)
  • sušený cesnak, korenie, kurkuma, soľ, oregano, olivový olej
  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 400ml paradajkového pretlaku – domáceho, alebo bez pridaného cukru a konzervantov
  • 1 malá cibuľa
  • 1 ČL masla
  • 1 a ½ ČL chili
  • 1 ČL mletej papriky
  • soľ, korenie
  • ¼ ČL mletého sušeného zázvoru
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL kakaa
  • 2 PL kyslej smotany
  • koriander

Postup:

  1. Tekvicu nakrájame, poukladáme na plech pokrytý pečiacim papierom, ochutíme korením a soľou, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme cca 20 minút na 180°C do mäkka.
  2. Medzitým si pripravíme mäsko. Na panvici roztopíme maslo a opražíme dozlatista cibuľku nakrájanú nadrobno.
  3. Pridáme hovädzie mäso a miešame pokým nezhnedne. Podlejeme ½ hrnčeka vody a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút, priebežne podlievame.
  4. Pokrievku odstránime, mäaso ochutíme, premiešame a zalejeme paradajkovým pretlakom. Stíšime plameň a varíme zhruba 10 minút, kým sa nám paradajková omáčka nezredukuje.
  5. Ochutnáme a prípadne ešte pridáme korenie podľa chuti.
  6. Sevírujeme s pečenou tekvicou a lyžicou kyslej smotany navrchu a ozdobíme čerstvým koriandrom.
chilli con carne

Najnovšie články

Social

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Martina Papajová

Ahojte! Vitajte na Nie som z cukru. Nájdete tu recepty bez bieleho cukru a múky. Tento blog však nie je len o jedle. Rada zdieľam inšpiráciu, píšem o cestovaní, živote v zahraničí a o živote ako takom. Dúfam, že sa vám tu bude páčiť.

Kategórie

Nastavenia súkromia
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“.