Slovenská klasika v novom, ľahšom, šate – vyprážaný syr s cuketovými hranolkami.
Viete si predstaviť niečo lepšie než chuť teplého syra roztekajúceho sa v ústach? Jediné, čo nám napadá je chuť takéhoto syra, ktorý si môžete dať aj počas nízkosacharidovej/keto diéty!
V tomto prípade sme zemiakové hranolky zamenili za cuketu a obliekli sme ju do mandľovo-parmezánového kabátu. Nedá mi nespomenúť, že by som ich za tie klasické vymenila kedykoľvek. Bolo to prvýkrát, čo sme skúšali takéto hranolky, ale s istotou vieme povedať, že to nebolo naposledy. Výborne sa hodili k vyprážanému syru.

Cuketové hranolky môžete vyskúšať upiecť aj v rúre. Pridávame jednu dobrú radu na záver: aby sme zamedzili roztečeniu syra, druh syru volíme s čo najväčším obsahom tuku a pred obalením ho vložíme na približne 20 minút do mrazáku.
Myslím si, že k tomuto receptu netreba viac dodať. Snáď len, že v jednoduchosti je krása. Servírujte s domácim dressingom a užite si chuť nostalgie:)
Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 300g eidamu (ementálu alebo inéhu syru podľa chuti)
- 100g mandľovej múky
- 1 vajce
- maslo na vyprážanie (alebo ghee)
- 1 stredne veľkú cuketu
- 50g parmezánu
- 3 PL psyllia
- soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, cesnakové korenie
Postup:
- Syr si nakrájame na hrubšie plátky (2ks). Následne plátky syra vložíme do mrazáku a necháme tuhnúť približne 20 minút.
- Do misky rozbijeme vajce, pridáme štipku soli a premiešame vidličkou.
- Do druhej misky nasypeme mandľovú múku a psyllium.
- Z mrazáku vyberieme syr, obalíme vo vajíčku a potom v mixe mandľovej múky a psyllia.
- Na panvici si rozpálime maslo alebo ghee a na miernom plameni pražíme plátok syra z každej strany približne 5 minút.
- Cuketu nakrájame na úzke pásiky, vložíme do misky, posypeme soľou a počkáme, kým pustia vodu. Osušíme kuchynskou vreckovkou.
- Do zvyšného mixu mandľovej múky a psyllia pridáme parmezán.
- Nakrájanú cuketu obalíme vo vajíčku a mixu múky, psyllia a parmezánu, korenia a soli.
- Dáme na panvicu s rozohriatym maslom a opekáme do zlatista.
