Kľúčom k správnemu výberu potravín je zloženie a nutričná tabuľka. Ako sa však pozerať na tieto údaje správne?
Nízkotučná histéria pokračuje
Ak ste sa rozhodli zmeniť váš životný štýl a začať viac rozmýšľať nad tým čo kupujete, pravdepodobne ste sa začali pozerať na nutričné tabuľky potravín. Snažíte sa vyberať potraviny s čo najmenším obsahom tukov, aby ste nepribrali a vyberáte len nízkotučné potraviny. Omyl.
Keď sa spustila histéria okolo nízkotučných potravín, tak potravinársky priemysel veľmi šikovne prispôsobil svoje produkty tomu, aby čo najviac vyhovovali trendom. Tuk nás robí tučnými a musíme obmedziť konzumáciu tuku. Objavili sa etikety a nízkotučné výrobky, ktoré presviedčali ľudí, že kúpou týchto potravín si zlepšia zdravie alebo schudnú.
Viete čo sa stane ak z potraviny, ktorá má prirodzene veľa tukov, odstránite tuk? Potrvina chutí ako koberec. Výrobca však chce, aby daná potravina prirodzene chutila a bola čo najviac dostupná pre bežného konzumenta. Tým pádom musí nahradiť tento tuk niečím iným.
V 90 percentách prípadoch výrobca nahradí tuk cukrom alebo inými pridanými (umelými) látkami, ktoré dodajú potravine chuť a zároveň zostane nízkotučná. V domnení, že si kupujeme zdravú potravinu zbavenú zlého tuku, kupujeme vysoko spracované a umelé potraviny, ktoré naše zdravie vôbec nezlepšujú.
Ako teda nakupovať?
Pri low-carb/keto stravovaní si vyberáme skutočné potraviny bez pridaných umelých látok a cukru. Čo to v praxi znamená? Čím menej ingrediencí má daná potravina, tým lepšia pre našu konzumáciu. Vždy, ak kupujete potravinu, pozrite sa najskôr na obal a nájdite zloženie daného produktu.
Ak sa v ňom nachádza príliš, veľa pre vás neznámych výrazov, a taktiež cukor, maltodextrín, glukózový syrup, fruktóza alebo dextróza…tak pravdepoobdne toto nie je vhodná potravina pre vašu chladničku. Platí pravidlo, že ak v potravine nie je pridaný cukor, môžete jej začať veriť.
Faktom však zostáva, že nie každý výraz pre cukor je verejne známy a výrobcovia sa snažia slovíčko „cukor“ nahradiť inými prívlastkami.
Niektoré situácie si vyžadujú kúpu potraviny aj s dextrózou alebo inými pridanými látkami (napríklad mäso) pretože je veľmi ťažké nájsť na trhu tie najkvalitnejšie varianty. Nezúfajte, toto je len malé množstvo pridaných látok, ktoré veľmi neovplyvnia vaše chudnutie. Treba však na to myslieť.
Ak má potravina do 5 ingrediencí, znamená to, že je skutočným jedlom a môžete sa pozrieť na nutričné hodnoty. Ak sa vystrašíte vysokým obsahom tukov, nebojte sa. To je jeden zo znakov toho, že potravina je naozaj zo skutočných surovín a ak v nej nie je pridaný cukor, tak jej môžete veriť.
Vyberáme však potraviny s čo najmenším obsahom sacharidov. Proteíny a tuky sú až druhoradé. Pozor však na tuky, ktoré nie su pre nás zdravé! A to sú všetky rastlinné oleje (slnečnicový, repkový), margaríny a pod.
Potraviny s nízkym obsahom sacharidov vyberáme preto, lebo nechceme veľmi dráždiť náš inzulín. Zo všetkých makronutrientov (sacharidy, tuky, bielkoviny), sacharidy najviac podnecujú k tvorbe inzulínu v krvi a tým pádom spomaľujeme alebo úplne zabraňujeme telu, aby začalo spalovať vlastný tuk. Tuk alebo proteín len veľmi málo podniecujú k tvorbe inzulínu a tým pádom má telo lepší priestor k spaľovaniu vlastných tukov.
Zhrnňe si to teda:
1, Ak je v potravine príliš veľa ingrediencí a slov, ktoré nepoznáte, nekupujte ju
2, Ak sa v potravine nachádza pridaný cukor, glukózový syrup alebo fruktóza, nekupujte ju
3, Ak má potravina málo ingrediencí bez pridaného cukru a v nutričnej tabuľke málo sacharidov, kúpte ju
4, Nebojte sa vysokého obsahu tukov v danej potravine, ak nie je chemicky vytvorená, tak je to znak skutočného jedla
5, Vyhýbajte sa zlým tukom – margarínom a rastlinným olejom, vysokos pracovaným mäsám a potravín